10-09-2012, 07:02 PM
10-09-2012, 08:13 PM
Om, om, om kotlety z kani Pyszości Czyli dzień pod znakiem grzybów
10-09-2012, 08:16 PM
(10-09-2012 07:02 PM)get_me_out napisał(a): [ -> ]a ja wczoraj zrobiłam tartę ze szpinakiem, fetą i pomidorkami koktajlowymi pycha! dzisiaj dojadałam resztę na obiad
A można dostać przepis? W życiu nie robiłam żadnej tarty i już strasznie mnie nachodzi żeby kupić sobie blaszkę do tarty.
10-09-2012, 08:43 PM
Ależ proszę
Ciasto:
180g mąki (do 200, zależy jak się klei)
85 g zimnego, twardego masła
szczypta soli
średnie jajko
zimna woda
Farsz:
opakowanie świeżego szpinaku
kilka ząbków czosnku (zależy od upodobań - u mnie 3 duże albo 4 mniejsze)
łyżka masła
200 g fety
kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
Sos:
pół małego kubka kwaśnej śmietany
odrobina mleka
2 jajka
sól, pieprz do smaku
Masło pokroić w kostkę, dorzucić do mąki z solą i siekać nożem albo drewnianą łopatką aż do połączenia składników. Dodać jajko, odrobinę zimnej wody i zagnieść ciasto. Powinno się odklejać od rąk, ewentualnie w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Włożyć do lodówki na około 40 minut.* Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch groch albo fasolę - dzięki temu upieczone ciasto zachowa ładny kształt. Piec w 180C z termoobiegiem przez 20-25 minut.
Na maśle podsmażyć drobno posiekany albo przeciśnięty przez praskę czosnek (około minutę), dodać pokrojone liście szpinaku, odrobinę soli i pieprz. Dusić przez 2-3 minuty. Uduszony szpinak przełożyć na tartę, na to pokruszyć fetę. Ze śmietany, mleka i jajek zrobić sos i zalać nim tartę. Na wierzchu położyć połówki pomidorków. Piec w 180C z termoobiegiem przez 35-40 minut.
* Niektórzy chłodzą kulę ciasta i dopiero potem wałkują, ale moim zdaniem wychodzi na to samo, a ciasto lepiej się wałkuje, jeśli nie jest zimne. Dlatego chłodzę w blaszce
Ciasto:
180g mąki (do 200, zależy jak się klei)
85 g zimnego, twardego masła
szczypta soli
średnie jajko
zimna woda
Farsz:
opakowanie świeżego szpinaku
kilka ząbków czosnku (zależy od upodobań - u mnie 3 duże albo 4 mniejsze)
łyżka masła
200 g fety
kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
Sos:
pół małego kubka kwaśnej śmietany
odrobina mleka
2 jajka
sól, pieprz do smaku
Masło pokroić w kostkę, dorzucić do mąki z solą i siekać nożem albo drewnianą łopatką aż do połączenia składników. Dodać jajko, odrobinę zimnej wody i zagnieść ciasto. Powinno się odklejać od rąk, ewentualnie w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Włożyć do lodówki na około 40 minut.* Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch groch albo fasolę - dzięki temu upieczone ciasto zachowa ładny kształt. Piec w 180C z termoobiegiem przez 20-25 minut.
Na maśle podsmażyć drobno posiekany albo przeciśnięty przez praskę czosnek (około minutę), dodać pokrojone liście szpinaku, odrobinę soli i pieprz. Dusić przez 2-3 minuty. Uduszony szpinak przełożyć na tartę, na to pokruszyć fetę. Ze śmietany, mleka i jajek zrobić sos i zalać nim tartę. Na wierzchu położyć połówki pomidorków. Piec w 180C z termoobiegiem przez 35-40 minut.
* Niektórzy chłodzą kulę ciasta i dopiero potem wałkują, ale moim zdaniem wychodzi na to samo, a ciasto lepiej się wałkuje, jeśli nie jest zimne. Dlatego chłodzę w blaszce
10-09-2012, 08:56 PM
Dzisiaj po raz pierwszy w życiu jadłam smoczy owoc. Śmieszne białe kiwi, ale lepsze niż kiwi .
10-17-2012, 04:49 PM
ma ktoś może jakiś sprawdzony przepis na faszerowane pieczone ziemniaki w wersji jarskiej? przeszukuję net, ale wszędzie tylko boczek i boczek i dopasowane do nich składniki. a z samym brokułem nie zrobię ich przecież
10-26-2012, 10:19 PM
Ja dziś robiłam ciasto z tego przepisu: http://www.youtube.com/watch?v=je0KUrd6h...e=youtu.be i właśnie chłodzi się w lodówce. Jutro będę próbować.
10-26-2012, 11:17 PM
I robilas je ścisłe według tego przepisu? Wyszedł Ci? O zgrozo, biszkopt cały robić mikserem, sie nie dziwie, ze taki cienki wyszedł chyba, ze to miał być taki zamysl, ale naprawdę pierwsze widzę, by mąkę w biszkopcie mieszać mikserem, a nie łyżką. Ciacho wyglada na pyszne, ale u mnie, by nie zeszło, zbyt słodkie ;( wolimy mniej słodkie ciasta, a najbardziej to chyba nawet z dodatkiem kwasnych owoców. Jak dla mnie rządzi zwykły placek z truskawkami, jezynami i jagodami, moze zrobię jutro, bo Tatuś zjeżdża a on ciasta uwielbia. A u mnie dzisiaj były krokiety z kapustą i grzybami - moje ulubione danie Everly
10-27-2012, 07:45 AM
Dokładnie według przepisu i biszkopt wyszedł dobrze. Właśnie przed chwilą z ciekawości spróbowałam kawałek i powiem Ci,że wyszło bardzo smaczne,ciasto dobrze się nasączyło przez noc. Nie jest też jakieś mega słodkie,a z biszkoptu cukier wypiekł się całkowicie. Na pewno zrobię je jeszcze kiedyś (może na Święta,nie wiem),tylko wtedy dodam jeszcze rodzynki namoczone w rumie i może jakieś świeże owoce dla wzbogacenia smaku.
Zresztą z przepisów Pauliny korzystam już od ponad 1,5 roku i zawsze każda potrawa,czy deser,udają mi się.
Zresztą z przepisów Pauliny korzystam już od ponad 1,5 roku i zawsze każda potrawa,czy deser,udają mi się.
10-27-2012, 12:40 PM
a ja dziś debiutuję z: http://tastefully.bloog.pl/id,328415773,...index.html
zaraz wrzucam do pieca, ciekawe, czy wyjdzie...
zaraz wrzucam do pieca, ciekawe, czy wyjdzie...
10-27-2012, 02:39 PM
(10-27-2012 12:40 PM)Anusiak85 napisał(a): [ -> ]a ja dziś debiutuję z: http://tastefully.bloog.pl/id,328415773,...index.html
zaraz wrzucam do pieca, ciekawe, czy wyjdzie...
I jak,udało się? Proszę o zdjęcie.
10-27-2012, 03:14 PM
udało się
warkocze wyszły pyszne i chrupiące, tylko fotki nie zdążyłam zrobic - tak szybko mi wyjedli... do tego zrobiłam sos porowo-śmietankowy i było pyyysznie
warkocze wyszły pyszne i chrupiące, tylko fotki nie zdążyłam zrobic - tak szybko mi wyjedli... do tego zrobiłam sos porowo-śmietankowy i było pyyysznie
10-28-2012, 08:27 AM
Ja wczoraj robiłam ciasto "awaryjne" z jabłkami
10-28-2012, 12:44 PM
U nas też ciasto z jabłkami Ale nie wiem jak się nazywa Na dole biszkopt na to masa zrobiona z soku jabłkowego zagęszczonego budyniem i galaretką agrestową, w ktorej rozgotowuje się jabłka (ma później konsystencję kremowo-galaretkową) a na górę bita śmietana. Mama robiła je już kilka razy, ale tym razem smakuje mi wyjątkowo, może przez to, że tym razem dodałyśmy galaretki agrestowej, a z reguły były jakieś inne smaki, a może dlatego, że już dawno nie było ciasta z bitą śmietaną.
10-28-2012, 09:02 PM
kurczak w cieście francuskim dobra opcja, a daaaawno tego nie robiłam. no to może we wtorek? ^^
10-29-2012, 09:08 AM
muszę przyznać te warkocze są baaardzo dobre:)mieliśmy z mężem wczoraj na kolacje
10-29-2012, 02:21 PM
Ja właśnie zeszłam do sąsiadów, zapytać czy mają jeszcze pigwę w ogródku (dotąd tego w ogole nie jadłam, wiec nawet nie wiedziałam, kiedy się to zbiera), okazuje się, że tak, więc jutro, albo pojutrze będę robić syropek do herbaty Mniam, jest przepyszny Herbata z pigwą awansowała na jedną z moich ulubionych.
10-29-2012, 03:56 PM
a ja właśnie zajadam się pomidorową z lanym ciastem smakuje prawie jak mamina
11-01-2012, 01:12 PM
(10-26-2012 11:17 PM)nemezis871 napisał(a): [ -> ]O zgrozo, biszkopt cały robić mikserem, sie nie dziwie, ze taki cienki wyszedł chyba, ze to miał być taki zamysl, ale naprawdę pierwsze widzę, by mąkę w biszkopcie mieszać mikserem, a nie łyżką.
U mnie to standard W większości królują u mnie ciasta robione mikserem, więc mieszanie mąki z resztą ciasta mikserem jest u mnie normą. A biszkopt zawsze wychodzi
11-01-2012, 03:29 PM
Ja zrobiłsam raz, bo się zapomniałam I nie wyszło zupełnie. I moja Mama i ja ja Babcia i Teściowa i nawet moje koleżanki robiąc biszkopt, mieszają mąkę łyżką Więc naprawdę się zdziwiłam, jak Dagmara napisała, że wyszło takie ładne. Może czas posłuchać też innych osób i oszczędzić sobie roboty i też robić mikserem
A do mnie jednak niedługo zjedzie rodzina, na spontana ( z moim maluchem najkochańszym ) wiec zaraz chyba zrobię jakieś tradycyjne z truskawkami i jagodami
A do mnie jednak niedługo zjedzie rodzina, na spontana ( z moim maluchem najkochańszym ) wiec zaraz chyba zrobię jakieś tradycyjne z truskawkami i jagodami