Postcrossing Forum

Pełna wersja: przechwałki kulinarne
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
A u mnie dzisiaj na obiad.. twarda jak podeszwa kaczka - śmiałam się z Mamy, że dorwała Kaczora Donalda, bo to to mięso było jak z jakiegoś stuletniego kaczora....

A za to na ,,podwieczorek" Serce to:

[Obrazek: szyszki-z-ryzu-preparowanego_17890_7.jpg]
Rzuć we mnie kilkoma tymi kulkami Szczęśliwy Mniam!
sysunie Serce
O mateńko, Nemezis, jak je zrobiłaś że są takie ciemne? Kakao czy inny magiczny składnik?
Ja znam tylko jasne szyszki. Pychota, szczególnie jak mają dużo toffi, a nie tylko minimalnie aby zlepić ryż.
Zylio, to akurat nie jest zdjęcie moich, ale moje były tylko niewiele jaśniejsze. Prócz toffi i krówek dodałyśmy też nieco ciemnej czekolady i z łyżkę kakao też można. Pyszne były, wchłonięte już dawno Szczęśliwy

A wczoraj mi sąsiadka przyniosła śledzików po szlachecku, czy jak ona to nazwała Oczko W oleju i miesznace przypraw - m.in. majeranku i liścia laurowego i czegoś jeszcze. Dooobre były, też już nie ma.
Też chcę takieUśmiech
a u mnie dziś muffinki z krówkami Serce
a podzieli sie ktoś dobrym przepisem na lasagnie??Uśmiech
(11-11-2012 10:03 AM)wedmoczka napisał(a): [ -> ]a podzieli sie ktoś dobrym przepisem na lasagnie??Uśmiech

Popieram prośbę!
Ostatnimi czasy mam bardzo często ochotę na tę potrawę... A w Internecie wiadomo - miliard przepisów i nie wiadomo, który wybrać Oczko
ja w końcu zrobiłam z małą modyfikacja przepis s Lidla co był ostatnio wyszlo nawet całkiem całkiem jak na pierwszą próbęUśmiech
Tutaj znalazłam przetłumaczony przepis na lasagne od Jamiego Olivera z jego książki "Ministry of food". Przepis wypróbowałam, aczkolwiek jak się już lasagne zrobi te kilka razy w życiu, potem można robić z głowy Uśmiech.
Właśnie jestem w trakcie robienia tarty jabłkowej, ale pierwszy raz robię ją na kruchym, gotowym cieście , kupionym w sklepie. Zobaczymy jak wyjdzieUśmiech
Oto przepis na lazanię prosto z Włoch. Z tej porcji wychodzi mi 1 duża blacha, na którą potrzebne jest 1 opakowanie makaronu lasagne.

SOS POMIDOROWY:
1 cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, dodać 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego, podlać wodą i posolić do smaku. Ugotować.

RAGU:
1 cebulę zetrzeć na grubych oczkach, zalać wodą, aby cebula była zakryta. Gotować, aż woda się wygotuje, co jakiś czas mieszać. Dodać trochę oleju, 1/2 kg mięsa mielonego, 1 puszka groszku (może być z wodą). Wymieszać i gotować około 20-30 minut. Jak jest za gęste dolać trochę wody. Przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżką cukru. Odstawić i dodać do tego trochę sosu pomidorowego do uzyskania koloru.

SOS BESZAMELOWY:
200 g masła, 100 g mąki pszennej, 1 l mleka
Masło roztopić i dosypać powoli mąkę ciągle mieszając w jedną stronę. Gdy będzie jednolita masa wyłączyć gaz i dolać bardzo powoli mleko w temperaturze pokojowej ciągle mieszając. Postawić na wolnym gazie cały czas mieszając w jedną stronę. Wyłączyć gdy zacznie się gotować. Doprawić solą i można dodać 50 g parmezanu mielonego.

Na spód brytfanki dać troszkę oleju i sosu pomidorowego, poukładać makaron jeden przy drugim, nałożyć Ragu, lazania, sos beszamelowy, lazanie i druga taka sama warstwa. Na wierzch wylać pozostały sos beszamelowy wymieszany z sosem pomidorowym i Ragu. Dać kawałki masła na wierzch i piec około 1 godziny w ok. 170 stopni.

Smacznego Uśmiech
poeksperymentowałam dzisiaj i stworzyłam coś na wzór saltimbokki.
pierś kurczaka podzieliłam na dwa mniejsze kawałki, doprawiłam mieszanką ziół z czosnkiem, koperkiem i bazylią na czele, przykryłam to szynką parmeńską i złączyłam wykałaczkami. całość przesmażyłam na patelni a potem wyłożyłam na blachę. usunęłam wykałaczki, na wierzch nałożyłam po kawałku żółtego sera i wrzuciłam na 10 minut do piekarnika.

wyszło mi trochę za słone, ale kasza świetnie zneutralizowała ten przesolony smak. jestem z siebie dumna Serce
Zazdroszczę! Teraz to bym wiele rzeczy zjadła :<

Podzieli się ktoś z Was super przepisem na leczo?Uśmiech
(11-22-2012 08:21 PM)Xellosan napisał(a): [ -> ]Podzieli się ktoś z Was super przepisem na leczo?Uśmiech

Nie wiem czy super, ale... przesmażam kiełbasę, zalewam wodą, dodaję cebuli, papryki, trochę pieczarek, pomidorów, doprawiam słodką papryką, pieprzem, przecierem pomidorowym i szczyptą cukru. I to się tak pyrtoli na małym ogniu Cyklop

Popełniłam muffinki czekoladowe:
http://kobiecacodziennosc.blogspot.com/2...adowe.html Serce
ja we środę zrobię lasagne, bo kupiłąm niesamowicie tanio makaron Cyklop
A ja dziś zaczęłam robić pierniczki na święta... i pewnie będę je piec jeszcze kilka dni, bo mam ciasta całą lodówkę Uśmiech
Mniam, mniam, pierniczki Duży uśmiech
A ja dzisiaj miałam na obiad pyszne spaghettiSerce
A wczoraj domowa pizza i sernikSzczęśliwy
wczoraj upiekłam swoją pierwszą tartę z owocami Szczęśliwy
A umnie dzisiaj na kolację sałatka pod tytułem ,,ratowanie śledzia" Duży uśmiech

Bo sąsiadka przyniosła nam w niedzialę dwa rodzaje śledzi, jakieś arystokratyczne (wciąz je nazywam szlacheckimi Duży uśmiech), które są pyszne i jeszcze jakieś, które są tak okropnie kwaśne, że moja mama stwierdziła: aż wstyd, ale chyba trzeba będzie wyrzucić. Jako, że jedzenia wyrzucać nie lubię rozdrobiłam te śledzie na kostkę, dodałam jajko, ziemniaka, ogórka kiszonego i odrobinę pora, majonez i przyprawy i śledź zginął. Na dodatek sałatka jest przyzwoita, choć brakuje mi buraczaka do niej Szczęśliwy
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Przekierowanie