[quote='Martina' pid='37150' dateline='1362391123']
jaki to jest chlebek watykański?
Zaczyn tego ciasta wędruje z rąk do rąk, razem z przepisem, pod nazwą Chlebek Watykański, Chleb Przyjaźni Amiszów lub Niemieckie Ciasto Hermana. I choć traktowany jest jak łańcuszek szczęścia, co nie przez wszystkich jest mile widziane, to ja takiemu łańcuszkowi zdecydowanie mówię TAK! Ciasto w smaku jest rewelacyjne. Ni drożdżowe, ni ucierane. Wilgotne i długo pozostaje świeże.
I przekazuję łańcuszek szczęścia dalej
Podarowane ciasto wlać do miski z plastiku, szkła lub porcelany. Przykryć ściereczką lub pokrywką plastikową i zostawić w ciepłym miejscu.
1. PONIEDZIAŁEK – dodać 250 g cukru (nie mieszać!)
2. WTOREK – wlać 250 ml mleka (nie mieszać!)
3. ŚRODA – dodać 250 g mąki (nie mieszać!)
4. CZWARTEK – zamieszać rano, w południe i wieczorem
5. PIĄTEK – dodać 250 g cukru (nie mieszać!)
6. SOBOTA – zamieszać i rozdzielić ciasto na 4 części, z czego 3 należy rozdać najpóźniej do poniedziałku.
7. NIEDZIELA – dodać do swojej ¼ części ciasta niżej wymienione składniki, wyrobić ciasto powoli mieszając i upiec.
Składniki do naszej części ciasta:
250 g mąki
15 g proszku do pieczenia
8 g cukru waniliowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu (nie dałam)
200 ml oleju
3 całe jajka (ubite razem na pianę)
Można dodać do ciasta również:
wiórki kokosowe (nie dałam)
posiekane orzechy (nie dałam)
posiekane migdały (nie dałam)
rodzynki
1 jabłko starte na grubej tarce
kawałki posiekanej czekolady
Piec w keksówce ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
(Piekłam w prostokątnym naczyniu żaroodpornym)
NIC NIE WOLNO MIESZAĆ METALEM !!!
Smacznego!