02-23-2012, 08:45 PM
Tutaj aję przepis napisany do loterii : )
To moje "danie" popisowe- "chińskie polskie" : D
Potrzeba nam:
- pędy z bambusa
- kiełki (mogą być z fasoli mung np.)
- pół puszki groszku
- puszka kukurydzy
- curry do przyprawienia
- oluju
- dwa filety z kurczaka
- sos sojowy Tao Tao
- sól, pieprz, tymianek, oregano itd.
- 2-3 torebki ryżu
- marchewka i pietruszka (cała)
Wykonanie:
Zakasałaś rękawy? Umyłaś ręce i cały sprzęt? Wyciągnęłaś składniki? To dobrze! Czas przystąpić do roboty!
Pierwsze co najlepiej zrobić to pokroić na ok. dwu centymetrowe kawałki filety z kurczaka, posolić, wylać na nie kilkanaście kropel sosu Tao Tao i odłożyć do miseczki. W tym czasie możesz gotować ryż przez czas pokazany na opakowaniu. Do innej miseczki wsypujesz
na tarku ztarkowane (: D) warzywa czyli w naszym wypadku marchewkę i pietruszkę. Możesz także dodać jakieś inne warzywa, ogórek, papryka i pomidor też nieźle się potem komponują, ale one to mało azjatyckie są : P
Dodajesz całą kukurydzę (najpierw odsączasz z niej wodę, tak samo z groszku), pół puszki groszku, garść pędów i garść kiełek.
Polewasz to sosem Tao Tao i mieszasz. W tym czasie dobrze by było by kurczak smażył się na patelni. Można posypać go odrobiną curry (powinien ładnie zbrązowieć po ok. 15 minutach).
Gdy ryż będzie gotowy należy wsypać go do naszego kurczaka na patelnie i polać sosem (TAO TAO!). Gdy w ryż wsiąknie sos powinien przybrać ładną brązową barwę, a wtedy należy wsypać połowę zawartości naszej mieszanki warzywnej, cały czas mieszając.
Po jakimś czasie dodajemy resztę i mieszamy do momentu kiedy instynkt da nam znać, że już, albo wtedy kiedy marchewka "zniknie".
To moje "danie" popisowe- "chińskie polskie" : D
Potrzeba nam:
- pędy z bambusa
- kiełki (mogą być z fasoli mung np.)
- pół puszki groszku
- puszka kukurydzy
- curry do przyprawienia
- oluju
- dwa filety z kurczaka
- sos sojowy Tao Tao
- sól, pieprz, tymianek, oregano itd.
- 2-3 torebki ryżu
- marchewka i pietruszka (cała)
Wykonanie:
Zakasałaś rękawy? Umyłaś ręce i cały sprzęt? Wyciągnęłaś składniki? To dobrze! Czas przystąpić do roboty!
Pierwsze co najlepiej zrobić to pokroić na ok. dwu centymetrowe kawałki filety z kurczaka, posolić, wylać na nie kilkanaście kropel sosu Tao Tao i odłożyć do miseczki. W tym czasie możesz gotować ryż przez czas pokazany na opakowaniu. Do innej miseczki wsypujesz
na tarku ztarkowane (: D) warzywa czyli w naszym wypadku marchewkę i pietruszkę. Możesz także dodać jakieś inne warzywa, ogórek, papryka i pomidor też nieźle się potem komponują, ale one to mało azjatyckie są : P
Dodajesz całą kukurydzę (najpierw odsączasz z niej wodę, tak samo z groszku), pół puszki groszku, garść pędów i garść kiełek.
Polewasz to sosem Tao Tao i mieszasz. W tym czasie dobrze by było by kurczak smażył się na patelni. Można posypać go odrobiną curry (powinien ładnie zbrązowieć po ok. 15 minutach).
Gdy ryż będzie gotowy należy wsypać go do naszego kurczaka na patelnie i polać sosem (TAO TAO!). Gdy w ryż wsiąknie sos powinien przybrać ładną brązową barwę, a wtedy należy wsypać połowę zawartości naszej mieszanki warzywnej, cały czas mieszając.
Po jakimś czasie dodajemy resztę i mieszamy do momentu kiedy instynkt da nam znać, że już, albo wtedy kiedy marchewka "zniknie".