Postcrossing Forum

Pełna wersja: przechwałki kulinarne
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
a ja zajadam serek pleśniowy Serce
Aż sprawdziłam o co chodzi z tym stir-fry Język A kaczka jest pychna, mój ulubiony drób. U mnie też zresztą drób na obiad Język Ziemniaczki ze skrzydełkami w ziołach i czosnku. W sumie to nie do końca była moja inwencja własna, bo wykorzystałam mieszankę z Winiar, pomysł na bodajże na udka ziołowo- czosnkowe. Znając swoją mało mięsożerną rodzinę postawiłam jednak na skrzydełka i w sumie miałam rację. Bo 9 skrzydełek na 3 osoby było nawet trochę za dużo O matko Ale dobre było, smakowało wszystkim, polecam więc Oczko
Polska wikipedia tłumaczy stir-fry jako "smażenie w ruchu", ale brzmi to trochę głupio Duży uśmiech. Nie wiem, jak to inaczej tłumaczyć.
Ale kaczkę kupowałaś w kadłubku czy w kawałkach? Podziel się przepisem :>
Też muszę zakupić woka Duży uśmiech Tzn jednego gdzieś mam, ale to pewnie u rodziny w Olsztynie.
Przepis jest po angielsku. Mogę wrzucić w oryginale czy wolisz przetłumaczony?

Kaczkę kupiłam w kawałkach, a dokładniej to dwie piersi (w całości).
Jak Ci wygodnie, może być przetłumaczony Uśmiech
Co do kaczki nie spotkałam się w sklepie w innej formie, jak tylko kadłubek w całości, na kawałki nie było, a do babci po kaczkę mi się nie chce grzać Język
Kaczka stir-fry z brokułami
Na 4 porcje

275 g różyczek brokuła
1 łyżka ziaren białego sezamu
1,5 - 2 łyżki oleju słonecznikowego
2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 cebula, cieńko pokrojona w plasterki
1 czerwona papryka, wydrążona z ziaren i pokrojona na 1 cm kwadraty
500 g filetów z kaczki bez skóry, cieńko pokrojone w plastry
2,5 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego (można też zetrzeć)
2 łyżki rosołu warzywnego lub wody
2 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki sosu ostrygowego

Brokuły zblanszować w gotującej się wodzie przez 1-1,5 minuty. Odcedzić i włożyć do miski z zimną wodą lub pod bieżącą zimną wodę, aby zachowały kruchość.

Wyprażyć sezam na teflonowej patelni na średnim ogniu. Potrząsać patelnią przez 3-4 minuty lub aż do momentu, aż sezam będzie brązowy i zacznie pykać. Odłożyć do miseczki.

Podgrzać olej w woku lub dużej patelni. Przez 1-2 minuty podsmażać na średnim ogniu ciągle mieszając czosnek, cebulę i paprykę (lub do momentu, aż czosnek będzie lekko brązowy). Dodać brokuły, kaczkę, imbir, rosół / wodę, sos sojowy i ostrygowy. Podsmażać ciągle mieszając przez 3-4 minuty lub do momentu, aż kaczka będzie ugotowana do odpowiedniego stopnia. Spróbować i ew. doprawić.

Przełożyć na talerz i posypać sezamem. Podawać z ryżem lub z makaronem.

Uwagi ode mnie:
- kaczka długo nie chciała mi się ugotować, przez co warzywa zrobiły się zbyt miękkie (zwłaszcza cebula). Myślę, że na drugi raz osobno usmażę mięso, osobno podsmażę warzywa i tylko na krótki czas wrzucę je do woka razem,
- sezam jest ważnym dodatkiem, dodaje wiele smaku całemu daniu Uśmiech,
- "podsmażać ciągle mieszając" = stir-fry,
- oczywiście nie da się kaczki pokroić w plastry tak cieńko, jak np. cebulę. Moja plastry kaczki miały ok. 0,5 cm grubości,
- sos ostrygowy może brzmieć jak coś nie do dostania, ale wbrew pozorom u mnie np. jest wszędzie dostepny w marketach na dziale azjatyckim. U Was pewnie będzie w "Kuchniach świata" albo czymś podobnym,
- w przepisie imbir jest pokrojony, ale z doświadczenia wiem, że choćbym nie wiem jak drobno starała się go pokroić, mocno czuję go podczas jedzenia, przez co zakłóca smak potrawy. Papka powstała po starciu jest o niebo lepsza i dobrze się komponuje Uśmiech.
gotujecie tam coś dzisiaj? ja chyba zrobię kotlety sojowe ryż i jakąś surówkę...
Ja zupełnie nie mam pomysłu na obiad postny, więc dzisiaj kalafior z bułką tartą na obiad. A poza tym jest jeszcze trochę zupy, więc nie będę się przemęczać Duży uśmiech
(03-16-2012 03:13 PM)nemezis871 napisał(a): [ -> ]Ja zupełnie nie mam pomysłu na obiad postny, więc dzisiaj kalafior z bułką tartą na obiad. A poza tym jest jeszcze trochę zupy, więc nie będę się przemęczać Duży uśmiech

Uwielbiam kalafior (podobnie brokuły) Wywracanie oczami Nic się nie bój - nie wpraszam się na obiad... Język
Schabowe, frytki i surówka z białej kapusty! Język
a u mnie kurczak w sosie śmietanowym z ryżem Uśmiech jak sobie wczoraj wymyśliłam, że chciałabym to zjeść to już byłam bliska kupna jakiegoś "Pomysłu na..." albo innej chemii, ale że wolę jak sobie ugotuję sama to obeszłam z powrotem cały sklep po śmietanę Duży uśmiech
(03-14-2012 06:16 PM)heksita napisał(a): [ -> ]Kaczka stir-fry z brokułami
Dziękuję, wydrukowałam sobie.

Tak z ciekawości, kaczka u nas strasznie droga, ponad 30zł za kilogram piersi, ale cóż Uśmiech

U mnie dzisiaj tylko łosoś Uśmiech
U mnie tyle samo, tylko w innej walucie Język.
(ceny mięsa tutaj to w ogóle inna bajka :|)
a ja zrobiłam zapiekankę makaronową z rybą w sosie koperkowym. ale nie wiem jak wyszła, pokłóciłam się z moim i straciłam apetyt Podejrzany
Dziś na obiad: hiszpańska zupa z czosnkiem i chorizo (taka pikantna hiszpańska kiełbasa).
Om nom nom Serce!
u mnie by to nie przeszło, mój ani czosnku ani ostrych rzeczy nie tyka Duży uśmiech
Mój jest bardzo czosnkowy, ale też do niedawna ostrego nie jadał. Wszystko da się zmienić Diabeł.
u mnie z racji skończenia zajęć o tak barbarzyńskiej porze coś na szybko, czyli tzw. potrawka - ryż z kurczakiem i mieszanką chińską.
Mój brat to najwieksze dziwadło pod względem kulinarnym jakie znam, zrobienie obiadu, który mu smakuje prawie graniczy z cudem O matko Dzisiaj na obiad były kartacze - kluski z mięsem (jak kto woli) i co? On oczywiście powiedział, że tego jeść nie będzie O matko Z nim jest po prostu tragedia, ryby nie, połowa zup nie: jarzynowa, żurek, groszkowa, grochowa, krupnik, szczawiowa, szpinakowa, grzybowa chyba też nie, spagetti - nie, większość mięs też blee - kurczaka zje z trudem, niektórych sałatek nie tknie, jakieś zapiekanki makaronowe - nie, wędlin większość też nie - nic tylko mu robić pierogi, krokieciki, knedle itd.
Idzie się z nim pociąć! Nic tylko je serki wiejskie, parówki i płatki - facet 21 lat. Nie wiem nawet co robić jutro, bo mnie juz szlag z nim trafia!
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Przekierowanie