UNESCO - Wersja do druku +- Postcrossing Forum (http://www.postcrossing-forum.pl) +-- Dział: Wymiana forumowa (/forum-11.html) +--- Dział: Inne (/forum-19.html) +--- Wątek: UNESCO (/thread-51.html) |
RE: UNESCO - dimashq - 07-24-2013 10:22 AM Nowe UNESCO: rosyjski monastyr Ferapontov, chinsie gory Huangshan i wyslana z Finlandii kartka z izraelska forteca Masada RE: UNESCO - Ania - 09-06-2013 08:38 PM Park Narodowy Ujng Kulon czyli ostatnie brakujące UNESCO z Indonezji . Kościół pielgrzymkowy w Wies (Niemcy) i Epidaurus (Grecja). RE: UNESCO - nemezis871 - 09-09-2013 08:15 PM Ja dzięki wycieczce, mogą sobie odhaczyć kolejne UNESCO na liście 1. Królewską Przystań z GOT tfu, Dubrownik oczywiście 2. Trogir, również w Chorwacji oczywiście. 3. Kotorska Boka - Czyli Zatoka Kotorska w Czarnogórze 4. Miałam już od Agatki, ale przecież kartka przywieziona przez siebie jest równie dobra - Jezioro Ohrydzkie w Macedonii A z nowych oczywiście mam tylko Fudżi i Bochnię RE: UNESCO - nemezis871 - 09-20-2013 06:00 PM W końcu uzupełniłam listę UNESCO o tegoroczne nowości, o kartki, które dostałam i się okazuje, że mam 73 obiekty Aż mnie korci by jednak zaangażować jakiegoś UNESCO swapa. RE: UNESCO - dimashq - 10-24-2013 04:02 PM Podliczyłem swoje kartki z obiektami UNESCO, pobawiłem się trochę w Excelu, a Wam wklejam to, co poniżej. Algieria: Prehistoryczne malowidła i "skalny las" w grotach Tasili Wan Ahdżar Stare Miasto (kasba) w Algierze Austria: Zabytkowe centrum Salzburga Armenia: Klasztor Geghard Bahrajn: Bahrain Fort Bułgaria Jeździec Tracki z Madary Chiny: Dawne wioski na południu prowincji Anhui - Xidi i Hongcun Góry Huang Shan Chorwacja: Zabytkowe miasto Trogir Czechy: Kolumna św. Trójcy w Ołomuńcu Kutná Hora – Stare Miasto z kościołem św. Barbary i katedra Mariacka w dzielnicy Sedlec Zabytkowe centrum Pragi Finlandia: Drewniany kościół w Petäjävesi Fabryka ścieru i tektury w Verla Francja: Miejskie wieże strażnicze (beffroi) we Flandrii, Walonii i północnej Francji – wspólnie z Belgią Mont Saint-Michel wraz z zatoką Hiszpania: Zespół zabytkowy w Salamance Holandia: Woudagemaal – stacja pomp parowych Islandia: Park Narodowy Þingvellir Łotwa: Stare Miasto w Rydze Japonia: Fudżi-san - święte miejsce i źródło artystycznej inspiracji Zabytkowe wioski Shirakawa-go i Gokayama Zamek Himeji Niemcy: Fabryka obuwia Fagus w Alfeld Kompleks przemysłowy kopalni i koksowni Zollverein w Essen Pałace i zespoły parkowe w Poczdamie i Berlinie Park Wilhelmshöhe w Kassel Zabytki doliny środkowego Renu Norwegia: Bryggen – szereg zabytkowych budynków w Bergen Polska: Drewniane cerkwie regionu karpackiego w Polsce i na Ukrainie (wspólnie z Ukrainą) Hala Stulecia (Hala Ludowa) we Wrocławiu Kalwaria Zebrzydowska: manierystyczny zespół architektoniczny i krajobrazowy oraz park pielgrzymkowy z XVII w. Kościoły Pokoju w Jaworze i Świdnicy Stare Miasto w Krakowie Stare Miasto w Warszawie Średniowieczny zespół miejski Torunia Zamek Krzyżacki w Malborku Stare Miasto w Zamościu – przykład renesansowej zabudowy miejskiej Królewskie Kopalnie Soli w Wieliczce i Bochni Auschwitz-Birkenau. Niemiecki nazistowski obóz koncentracyjny i zagłady (1940–1945) Portugalia: Klasztor dos Jeronimos i wieża Belém w Lizbonie Rosja: Cerkwie na wyspie Kiży na jeziorze Onega Kreml moskiewski i Plac Czerwony w Moskwie Zabytkowe centrum Jarosławia nad Wołgą Zespół monastyru Terapontowskiego Wulkany Kamczatki Wielka Brytania: Grobla Olbrzyma (ang. Giant’s Causeway) i bazaltowe wybrzeże północnej Irlandii Wietnam: Sanktuarium Mỹ Sơn Włochy: Dolomity Historyczne centrum Rzymu Zespół zabytkowy w Neapolu RE: UNESCO - dimashq - 11-17-2013 06:34 PM Doszedł mi Jeździec Tracki z Madary w Bułgarii RE: UNESCO - dorothee - 01-16-2014 02:07 PM (10-24-2013 04:02 PM)dimashq napisał(a): Czechy: Jakbyś chciał Willę Tugendhatów, to daj znać RE: UNESCO - dimashq - 01-16-2014 06:12 PM No pewnie, że chcę! RE: UNESCO - wen.kongshu - 01-16-2014 06:36 PM A chcesz może jakieś Unescowe Chiny? RE: UNESCO - dimashq - 01-16-2014 07:15 PM Chetnie, ale wole kartki wyslane z kraju pochodzenia chyba ze aktualnie przebywasz w Chinach? RE: UNESCO - wen.kongshu - 01-16-2014 07:18 PM Aktualnie nie, ale da się załatwić Na tej liście są kartki, które masz, czy których nie masz? RE: UNESCO - dimashq - 01-16-2014 07:21 PM sa te, ktore mam. jakby sie cos dalo zalatwic, to bylbym niezmiernie wdzieczny RE: UNESCO - wen.kongshu - 01-16-2014 07:23 PM ok ale będę mogła dopiero się tym zająć w kwietniu. Przypomnij się RE: UNESCO - dorothee - 01-16-2014 08:26 PM (01-16-2014 06:12 PM)dimashq napisał(a): No pewnie, że chcę! To możesz się jej w najbliższym czasie spodziewać RE: UNESCO - dimashq - 01-17-2014 12:44 AM (01-16-2014 08:26 PM)dorothee napisał(a):(01-16-2014 06:12 PM)dimashq napisał(a): No pewnie, że chcę! Co w zamian? (01-16-2014 07:23 PM)wen.kongshu napisał(a): ok Będę pamiętał RE: UNESCO - dorothee - 01-17-2014 06:38 PM Może być po prostu jakaś widokówka z Twojego miasta, tylko nie multiview Swoją jutro wyślę RE: UNESCO - Ania - 01-17-2014 08:40 PM Dzisiaj 3 nowe obiekty z Australii: - Parki Narodowe zachodniej Tasmanii - Budynek Wystawy Królewskiej i Carlton Gardens w Melbourne - Australijskie miejsca zesłańców RE: UNESCO - wen.kongshu - 01-17-2014 10:03 PM Widzę, że dużo osób zbiera UNESCO. Gdyby byli chętni to mogę coś podesłać z Chin. Ale będę miała taką możliwość dopiero w kwietniu ( bezpośrednia wysyłka). RE: UNESCO - werciarad - 01-17-2014 10:30 PM jeśli można się zgłosić to ja bym była chętna a co w zamian? RE: UNESCO - dimashq - 01-17-2014 10:31 PM (01-17-2014 06:38 PM)dorothee napisał(a): Może być po prostu jakaś widokówka z Twojego miasta, tylko nie multiview Swoją jutro wyślę To jakiś Lublin poleci w takim razie Ale dopiero koło środy. |