![]() |
|
Baku - Azerbejdżańska perła - Wersja do druku +- Postcrossing Forum (http://www.postcrossing-forum.pl) +-- Dział: Wymiana forumowa (/forum-11.html) +--- Dział: Konkursy (/forum-12.html) +---- Dział: Zakończone (/forum-13.html) +---- Wątek: Baku - Azerbejdżańska perła (/thread-976.html) |
Baku - Azerbejdżańska perła - romanek - 02-17-2014 07:09 PM Günaydın! Burada Azərbaycan! Tym razem wywiało mnie do Azerbejdżanu! Piękny kraj, wspaniała architektura średniowieczna i współczesna, bardzo gościnni ludzie! Jak zwykle nie było zbyt dużo czasu, ale kilka kartek udało się zdobyć i chętnie się nimi podzielę z Wami. Konkurs! Z czym lub kim kojarzy się Wam Azerbejdżan lub jego stolica Baku? Do wygrania 3 pocztówki z widokami z Baku dla trzech osób po jednej ![]() Zapraszam! ![]() ![]()
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - werciarad - 02-17-2014 08:09 PM 1. werciarad jedyne co mi przychodzi do głowy to jedna z lepszych lektur "Przedwiośnie" Stefana Żeromskiego
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - Mizushi - 02-17-2014 08:42 PM 2. Mizushi A mnie się kojarzą chyba trochę abstrakcyjnie (choć nie wiem, nie znam się) z piłką nożną
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - wedmoczka - 02-17-2014 09:05 PM 3.wedmoczka mi to jak zwykle z kuchnią ( podobna do moich stron)Pilaw (az. aş, ros. płow) jest bodaj najważniejszym daniem, prawdziwym królem na tutejszym stole. Trudno sobie wyobrazić wesele czy stypę bez tej potrawy. Jest kilka różnych wariacji: mleczny, owocowy, ziołowy, mięsny, orzechowy itd. Znane są także "gołąbki" zwane dolma - mogą mieć postać faszerowanych papryk i pomidorów lub być zawijane w liście winorośli. Na południu Azerbejdżanu specjalnością jest ləvəngi, tj. kurczak lub ryba z farszem orzechowo-granatowym. Z kolei północ, szczególnie region Szeki słynie z piti - zupy gotowanej w glinianym naczyniu, składającej się z baraniny, grochu, ziemniaków i cebuli. RE: Baku - Azerbejdżańska perła - edtta - 02-17-2014 11:19 PM 4. edtta Mi kojarzy się tak jak Weronice z książką "Przedwiośnie", a także z tym, że kiedyś należał do Rosji i gdzieś początkiem XX wieku stał się niepodległym państwem i chyba tyle wiem o tym kraju. RE: Baku - Azerbejdżańska perła - Tadunia - 02-18-2014 07:00 PM 5.Tadunia mi się kojarzy z górami i morzem
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - Basia - 02-20-2014 09:03 PM Mi Azerbejdżan ze względu na swoje położenie kojaży się z różnorodnością... Pewnie trochę tam wpływów europejskich, trochę Azji, trochę Rosji. Trochę tego co my mamy na codzień, troche orientu. Kojaży mi się on z bazarami pełnymi orientalnych przypraw, warzyw, owoców, zapachów, ziół, kolorów. Kojaży mi się też z różnorodnością krajobrazu. Z jednej strony wysokie góry Kaukaz, z drugiej strony morze. Z jednej strony pustynny krajobraz, z drugiej błotne wulkany, a jeszcze z innej soczysta roślinność. A że mieszkam na Podkarpaciu, które jest w pewnym stopniu związane z ropą (Bóbrka i lampy naftowe Łukasiewicza), zapamiętałam, że w Azerbejdzanie też są pola naftowe. I w tym kierunku rozwija się gospodarka. Kilka osób wspomniało o Żeromskim. Pamiętam, że gdzies widziałam takie zdjęcie - na pierwszym planie piękne, stare zabytkowe kamieniczki, a w tle "szklane domy". I to mi akurat za dobrze się nie kojaży - takie połączenie nowoczesności z tradycją. Jakby te domy ze szkła były z innego zdjęcia. Ponieważ przez wiele lat te tereny należały do ZSSR wyobrażam sobie, że jeszcze do tej pory są po tym pozostałości - jakieś zabytki, nazwy ulic pomniki. Tak przynajmiej jest w innych stronach byłych republik - bo ludzie uważają, że to ich historia i należy ją szanować. RE: Baku - Azerbejdżańska perła - romanek - 02-22-2014 01:48 PM Dziękuję za udział i Wasze spostrzeżenia. Poprosiłem pewna miłą osobę z mojego bliskiego towarzystwa o podanie 3 numerów i ... kartki zostaną wysłane do: 1. werciarad 2.mizushi 6. Basia. Adresy mam ![]() Pozdrawiam
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - Basia - 02-22-2014 02:37 PM Hura! Ale się cieszę. Już nie mogę doczekać się przesyłki. RE: Baku - Azerbejdżańska perła - Mizushi - 02-22-2014 04:07 PM O ja, ale fajnie! Dzięki
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - werciarad - 02-22-2014 08:24 PM ależ mam szczęście u Ciebie w konkursach bardzo się cieszę, będzie kolejny kraj do kolekcji
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - werciarad - 02-26-2014 07:24 PM nagroda jest już u mnie dziękuję
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - Basia - 02-26-2014 09:03 PM Do mnie też już karteczka doszła. Bardzo mi się podoba. Dziękuję
|