![]() |
|
przechwałki kulinarne - Wersja do druku +- Postcrossing Forum (http://www.postcrossing-forum.pl) +-- Dział: Off topic (/forum-21.html) +--- Dział: Off topic (/forum-25.html) +--- Wątek: przechwałki kulinarne (/thread-77.html) |
RE: przechwałki kulinarne - mishi - 04-18-2012 08:39 AM U mnie na kolację dzisiaj będzie białe wino
RE: przechwałki kulinarne - heksita - 04-18-2012 10:29 AM Tylko wino ?
RE: przechwałki kulinarne - mishi - 04-18-2012 10:57 AM Na razie tylko wino
RE: przechwałki kulinarne - kolekcja - 04-18-2012 11:37 AM a u mnie wczoraj na koleację była pizz. pierwszy raz mi wyszła dobra
RE: przechwałki kulinarne - zielonakredka - 04-24-2012 11:40 AM ryż zapiekany z jabłkami .
RE: przechwałki kulinarne - kolekcja - 04-24-2012 02:11 PM dzisiaj kasza i sojowe. RE: przechwałki kulinarne - wedmoczka - 04-24-2012 02:22 PM na moje chore gardło rosołek
RE: przechwałki kulinarne - mishi - 04-27-2012 02:23 PM dorsz zapiekany z brokułami w sosie śmietanowym
RE: przechwałki kulinarne - nemezis871 - 05-10-2012 01:08 PM U mnie dzisiaj kasza gryczana z ciemnym sosem Uwielbiam ![]() Albo zrobię taki jak do placków? Węgierski? Jeszcze się pomyśli
RE: przechwałki kulinarne - zylia - 05-11-2012 12:41 PM A ja za chwilę będę robić ciasto czekoladowo-bananowe dla kumpla na urodziny ![]() Po raz pierwszy takie robię więc trochę stresik czy na pewno wyjdzie. Jeśli chodzi o słodkości to moim popisowym wypiekiem jest piernik - bardzo prosto się robi i jest przepyszny, dlatego zwykle go robię dla każdego i na każdą okazję. Ale akurat ten kumpel uwielbia banany... Więc trzeba się nauczyć czegoś nowego!
RE: przechwałki kulinarne - Pasażerka - 05-17-2012 07:03 PM miałam ochotę dzisiaj na coś innego, więc poimprowizowałam, poeksperymentowałam i wyszły mi pieczone ziemniaczki w ziołach oraz pieczony kurczak marynowany wcześniej przez godzinę w śmietanie wymieszanej z masą ziół i przypraw. do tego sałatka warzywna z resztek sałaty, pomidora, papryki i kukurydzy i voila
RE: przechwałki kulinarne - Anusiak85 - 05-17-2012 08:10 PM a ja właśnie skończyłam ciasto krakersowe na urodziny kolegi z pracy
RE: przechwałki kulinarne - nemezis871 - 05-21-2012 08:20 PM Sąsiad z dołu polecał mi racuchy z bzem hm... twierdził, że któryś z cesarzy austriackich wręcz uwielbiał te racuchy, cóż nie skuszę się chyba, jednak na herbatę z kwiatów bzu dałam się nakłonić. Kwiatki się wysuszyły, idę robić napar ![]() Edit, chwila później, pachnie dziwnie, jednak jest nawet dobra, zwłaszcza jak się ją lekko posłodzi. Dodać do tego jeszcze jakiś delikatny kwiat i bardzo ciekawy smak można by stworzyć ![]() Edit 2, właśnie doczytałam, że wśród właściwości herbatek z kwiatu czarnego bzu cyt:"działają rozgrzewająco, napotnie i pomagają odkrztuszać wydzielinę z oskrzeli" no jak mi to pomoże, na moje wiecznie zawalone gardło i oskrzela, to chyba będę regularnie ograbiać sąsiadom ogródek z kwiatów czarnego bzu. RE: przechwałki kulinarne - Tulsa - 05-22-2012 05:48 AM Nemezis,z podobnych potraw polecam kwiaty akacji w cieście naleśnikowym. Pycha.
RE: przechwałki kulinarne - kolekcja - 05-22-2012 10:47 AM dzisiaj mam zamiar ugotować zupę pomidorową... RE: przechwałki kulinarne - Pasażerka - 05-25-2012 10:04 PM dzisiaj pierwszy raz smażyłam sama rybę, a do tego łososia. natarłam go kostką rosołową rozpuszczoną w oliwie i odrobinie przyprawy do ryby i wyszedł niesaaaamooowicie delikatny. jestem z siebie dumna
RE: przechwałki kulinarne - heksita - 05-25-2012 11:27 PM Upiekłam dzisiaj swoje pierwsze pieczywo ! Wyszło może wizualnie nie tak, jak na załączonym do przepisu zdjęciu, ale jest przepyszne, połowy już nie ma (a miało być na śniadanie).
RE: przechwałki kulinarne - magdala39 - 05-26-2012 06:12 AM zrobiłam wersję testową rolady ze szpinaku i łososia.... już wiem, że warstwa szpinakowa musi byc cieńsza, ale było pyszne! RE: przechwałki kulinarne - convallaria - 05-27-2012 01:54 PM (05-21-2012 08:20 PM)nemezis871 napisał(a): Sąsiad z dołu polecał mi racuchy z bzem hm... twierdził, że któryś z cesarzy austriackich wręcz uwielbiał te racuchy, cóż nie skuszę się chyba, jednak na herbatę z kwiatów bzu dałam się nakłonić. Kwiatki się wysuszyły, idę robić naparMuszę poszukać tego przepisu na racuchy i wypróbować, bo wczoraj zrywałam kwiaty czarnego bzu na nalewkę (kiedyś piłam i bardzo mi smakowała). Teraz muszę obrać te kwiatki z baldachów... (05-21-2012 08:20 PM)nemezis871 napisał(a): Edit 2, właśnie doczytałam, że wśród właściwości herbatek z kwiatu czarnego bzu cyt:"działają rozgrzewająco, napotnie i pomagają odkrztuszać wydzielinę z oskrzeli" no jak mi to pomoże, na moje wiecznie zawalone gardło i oskrzela, to chyba będę regularnie ograbiać sąsiadom ogródek z kwiatów czarnego bzu.Jeśli chodzi o właściwości bzu to ja piłam sok z owoców a nie z kwiatów - polecam, też pomaga! RE: przechwałki kulinarne - Qidass - 05-27-2012 02:52 PM A ja zrobiłem budyń i kisiel
|