![]() |
Couchsurfing - Wersja do druku +- Postcrossing Forum (http://www.postcrossing-forum.pl) +-- Dział: Off topic (/forum-21.html) +--- Dział: Off topic (/forum-25.html) +--- Wątek: Couchsurfing (/thread-426.html) |
Couchsurfing - Capricious - 04-07-2012 12:27 PM Temat couchsurfingu pojawia się często w innych wątkach, więc pomyślałam, że osobny topic by się przydał. ![]() Możecie się tutaj podzielić swoimi doświadczeniami/profilami/planami... Jak już pisałam dzisiaj, otwierając rano pocztę zobaczyłam zaproszenie na nocleg podczas mojego pobytu w Austrii, co mnie bardzo zdziwiło, bo jestem tam nowa, bez żadnych referencji ani doświadczeń i myślałam, że szukanie kogoś na nocleg zajmie mi duuużo czasu. ![]() RE: Couchsurfing - Martina - 04-07-2012 12:38 PM ja noclegu w Wiedniu szukałam 2 miesiące i nie znalazłam, więc naprawdę zależy od farta momentami też ;C jak dotąd miałam przyjemność pomieszkać 3 dni u jednej dziewczyny w Poznaniu i to jest wszystko, ale portal ogólnie jest milutki i pewnie jeszcze będę z niego korzystać. RE: Couchsurfing - Ania - 04-07-2012 12:40 PM To teraz z wersji dla słabszych: "Ale osochodzi?" RE: Couchsurfing - PaulaZ87 - 04-07-2012 12:45 PM Wynajmujesz komuś swoją kanapę ![]() ![]() RE: Couchsurfing - Capricious - 04-07-2012 12:47 PM (04-07-2012 12:40 PM)Ania napisał(a): To teraz z wersji dla słabszych: "Ale osochodzi?" Strona, dzięki której możesz znaleźć nocleg u ludzi w różnych miastach i krajach, możesz też zaoferować nocleg u siebie. ![]() Często gospodarze nie tylko oferują łóżko czy kawałek podłogi, ale też oprowadzają po mieście, pokazują ciekawe miejsca. A w zamian oczekują rozmowy, podzielenia się doświadczeniem i miłego spędzenia czasu. ![]() RE: Couchsurfing - zielonakredka - 04-07-2012 12:50 PM Korzystałam raz jak jechałam na koncertowy weekend do Łodzi i muszę przyznać, że to był najlepszy weekend ever! trzech studentów, baaaaaaaaaaardzo fajnych, zawsze będę ich miło wspominać, nie robili też problemu z powrotem do domu po północy. ![]() teraz zamierzam poszukać czegoś w Szwecji/we Włoszech, ale to się jeszcze zobaczy. RE: Couchsurfing - GabraLBN - 04-07-2012 12:50 PM Oprowadzałam obcokrajowców po Warszawie i przyznam, że sprawiało mi to dużo radości ![]() ![]() ![]() Uwielbiam CS, uwielbiam kontakty z obcokrajowcami, to świetna zabawa ![]() RE: Couchsurfing - Pasażerka - 04-07-2012 12:57 PM http://www.couchsurfing.org/people/hesiulek/ a tu jest Pasażerka. jako iż Katowice nie są jakimś celem wielu osób, więc na razie nocowałam tylko kilka razy, większość osób zmierzała gdzieś o świcie na lotnisko i potrzebowała noclegu. ale najmilej wspominam Alina - Rumuna, który pracuje na Ibizie i z którym nadal utrzymuję kontakt. przywiózł mi pamiątki z Rumunii i Ibizy, pocztówki ![]() ![]() surfowałam natomiast w Czarnogórze, Sosnowcu (jak szukałam mieszkania w Katowicach) i we Włoszech. i teraz w trakcie swojego wypadu też zamierzam korzystać z tej formy podróżowania, bo niesamowite jest poznawanie miasta oczami miejscowych. i zawsze potrafią zabrać do zakamuflowanych tanich knajpek, gdzie piwo i inne3trunki kosztuję tyle ile powinny kosztowac, a nie tyle ile powinni płacić turyści ![]() RE: Couchsurfing - Capricious - 04-07-2012 01:02 PM Pomysł jest genialny. Nie mogę się doczekać spotkania z couchsurferowcami. ![]() Szkoda tylko, że jak mieszkam w akademiku to nie mogę zaoferować kanapy. ![]() RE: Couchsurfing - Pasażerka - 04-07-2012 01:05 PM ja początkowo też nie mogłam, ale nie zrażałam się. Ty i tak masz dobrze, bo przynajmniej możesz się z ludźmi spotykać na kawę, piwo etc w Krakowie, a w Katowicach pies z kulawą nogą niemal nie zagląda ![]() RE: Couchsurfing - Capricious - 04-07-2012 01:12 PM (04-07-2012 01:05 PM)Pasażerka napisał(a): ja początkowo też nie mogłam, ale nie zrażałam się. Ty i tak masz dobrze, bo przynajmniej możesz się z ludźmi spotykać na kawę, piwo etc w Krakowie, a w Katowicach pies z kulawą nogą niemal nie zagląda To prawda, dlatego mam zamiar w końcu wybrać się na takie spotkanie! RE: Couchsurfing - Ayuto - 04-08-2012 10:50 PM Ja się teraz ukryłam w wyszukiwarce, bo co drugi normalnie dzień miałam jakąś prośbę ![]() I to jeszcze wypadające teraz w święta czy zaraz po. A na Niemca czekam. We wtorek w końcu przyjedzie ;p RE: Couchsurfing - Pasażerka - 04-08-2012 11:01 PM ale to fakt, na święta masa ludzi zaczyna pisać prośby. ja też miałam chyba ze 4 na okres świąteczny, w tym od Kolumbijczyków ![]() zamiast siedzieć na tyłku w trakcie świąt to ich nosi nie wiadomo po co ![]() ![]() RE: Couchsurfing - Monasi4 - 04-08-2012 11:29 PM Wczoraj i dziś spotkałam się z moimi pierwszymi Couchsurferami. Zarówno Szwedzi jak Izraelczycy byli genialnymi kolesiami. Bawiłam się świetnie podczas rozmowy z nimi. Izraelczycy obiecali mi nawet pocztówkę, ciekawe czy będą pamiętać. Francuzów nie bardzo rozumiałam, mają bardzo wyraźny francuski akcent kiedy mówią po angielsku. Ale dogadaliśmy się i też było miło ![]() Jestem bardzo zadowolona ze swoich pierwszych przygód z Couchsurfingiem. Dobrze, że do Warszawy przyjeżdża dużo osób, które również chcą się po prostu spotkać z miejscowymi, bo kanapy nie mogę teraz zaoferować, a do spotkań zawsze jestem chętna. Muszę jeszcze tylko iść na spotkanie warszawskich couchsurferów i wypytać o różne rzeczy, posłuchać wrażeń ![]() Najwięcej próśb będzie na Euro. Wtedy będzie masakra, chętnie się po spotykam z tymi ludźmi, ale niektórzy przyjeżdżają nawet na miesiąc, pół miesiąca, bo są wolontariuszami. To strasznie długo i nie wiem czy znajdą kanapę, zwłaszcza, że będzie dużo próśb w tym czasie. RE: Couchsurfing - Ayuto - 04-09-2012 09:37 AM Ja sobie postanowiłam jednego couchsurfera na miesiąc przyjmować. Coby do urlopu mieć jakieś referencje, a i nie nadwyrężać cierpliwości współlokatorek. Zgodziły się na przyjmowanie gości, ale wiadomo iż co za dużo to nie zdrowo ![]() ![]() Kiedy te Euro się zaczyna? RE: Couchsurfing - Martina - 04-09-2012 09:47 AM nie wiem, ale już widziałam na gumtree ogłoszenia o wynajmie pokoi na euro w Poznaniu za 500 zł za dobę... ![]() RE: Couchsurfing - Monasi4 - 04-09-2012 10:03 AM (04-09-2012 09:37 AM)Ayuto napisał(a): Ja sobie postanowiłam jednego couchsurfera na miesiąc przyjmować. Coby do urlopu mieć jakieś referencje, a i nie nadwyrężać cierpliwości współlokatorek. Zgodziły się na przyjmowanie gości, ale wiadomo iż co za dużo to nie zdrowo Całkiem mądrze. Będziesz miała dużo gości, faaajnie ![]() Euro się zaczyna już 8 czerwca, a kończy się 1 lipca. I w tym czasie na pewno będzie wysyp próśb o kanapę. Już się pojawiają np. do Warszawy przyjeżdża Kolumbijczyk, Gwatemalczyk, Japończyk albo Indonezyjczyk. A niektórzy to na cały miesiąc ![]() ![]() RE: Couchsurfing - Pasażerka - 04-09-2012 10:06 AM jak to dobrze, że w Katowicach nie będzie Euro. chociaż w sumie nie zdziwię się jak z braku laku będą w Katowicach Ci wszyscy ludzie próbować szczęścia, bo z Krakowem mamy dobre połączenia. ale ja i tak mam wtedy problem z głowy, bo mój się do egzaminów na akademię będzie przygotowywał, więc raczej ciężko będzie kogoś przygarnąć ![]() RE: Couchsurfing - Capricious - 04-09-2012 11:49 AM (04-09-2012 10:06 AM)Pasażerka napisał(a): jak to dobrze, że w Katowicach nie będzie Euro. chociaż w sumie nie zdziwię się jak z braku laku będą w Katowicach Ci wszyscy ludzie próbować szczęścia, bo z Krakowem mamy dobre połączenia. w Krakowie też Euro nie ma ![]() ale pewnie pojawi się sporo turystów odwiedzających Kraków 'przy okazji' ![]() RE: Couchsurfing - ann - 04-09-2012 12:15 PM (04-09-2012 10:06 AM)Pasażerka napisał(a): jak to dobrze, że w Katowicach nie będzie Euro. chociaż w sumie nie zdziwię się jak z braku laku będą w Katowicach Ci wszyscy ludzie próbować szczęścia, bo z Krakowem mamy dobre połączenia.W Toruniu euro nie ma, a i tak Irlandczycy robią sobie tam bazę wypadową, więc wiesz ![]() |