Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baku - Azerbejdżańska perła
Autor Wiadomość
Basia Offline
Fanaticus Znaczkolizakus

Liczba postów: 1,097
Reputacja: 0
RE: Baku - Azerbejdżańska perła
Mi Azerbejdżan ze względu na swoje położenie kojaży się z różnorodnością...
Pewnie trochę tam wpływów europejskich, trochę Azji, trochę Rosji. Trochę tego co my mamy na codzień, troche orientu.
Kojaży mi się on z bazarami pełnymi orientalnych przypraw, warzyw, owoców, zapachów, ziół, kolorów.
Kojaży mi się też z różnorodnością krajobrazu. Z jednej strony wysokie góry Kaukaz, z drugiej strony morze. Z jednej strony pustynny krajobraz, z drugiej błotne wulkany, a jeszcze z innej soczysta roślinność.
A że mieszkam na Podkarpaciu, które jest w pewnym stopniu związane z ropą (Bóbrka i lampy naftowe Łukasiewicza), zapamiętałam, że w Azerbejdzanie też są pola naftowe. I w tym kierunku rozwija się gospodarka.
Kilka osób wspomniało o Żeromskim. Pamiętam, że gdzies widziałam takie zdjęcie - na pierwszym planie piękne, stare zabytkowe kamieniczki, a w tle "szklane domy". I to mi akurat za dobrze się nie kojaży - takie połączenie nowoczesności z tradycją. Jakby te domy ze szkła były z innego zdjęcia.
Ponieważ przez wiele lat te tereny należały do ZSSR wyobrażam sobie, że jeszcze do tej pory są po tym pozostałości - jakieś zabytki, nazwy ulic pomniki. Tak przynajmiej jest w innych stronach byłych republik - bo ludzie uważają, że to ich historia i należy ją szanować.
02-20-2014 09:03 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Baku - Azerbejdżańska perła - romanek - 02-17-2014, 07:09 PM
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - edtta - 02-17-2014, 11:19 PM
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - Basia - 02-20-2014 09:03 PM
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - Basia - 02-22-2014, 02:37 PM
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - Basia - 02-26-2014, 09:03 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polecamy: ,

Partnerzy:

Chwilówki - porady, opinie, nowości
Kontakt | Postcrossing Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS