Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baku - Azerbejdżańska perła
Autor Wiadomość
wedmoczka Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 603
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #4
RE: Baku - Azerbejdżańska perła
3.wedmoczka

mi to jak zwykle z kuchniąUśmiech( podobna do moich stron)

Pilaw (az. aş, ros. płow) jest bodaj najważniejszym daniem, prawdziwym królem na tutejszym stole. Trudno sobie wyobrazić wesele czy stypę bez tej potrawy. Jest kilka różnych wariacji: mleczny, owocowy, ziołowy, mięsny, orzechowy itd.
Znane są także "gołąbki" zwane dolma - mogą mieć postać faszerowanych papryk i pomidorów lub być zawijane w liście winorośli. Na południu Azerbejdżanu specjalnością jest ləvəngi, tj. kurczak lub ryba z farszem orzechowo-granatowym. Z kolei północ, szczególnie region Szeki słynie z piti - zupy gotowanej w glinianym naczyniu, składającej się z baraniny, grochu, ziemniaków i cebuli.
02-17-2014 09:05 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
Baku - Azerbejdżańska perła - romanek - 02-17-2014, 07:09 PM
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - wedmoczka - 02-17-2014 09:05 PM
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - edtta - 02-17-2014, 11:19 PM
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - Basia - 02-20-2014, 09:03 PM
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - Basia - 02-22-2014, 02:37 PM
RE: Baku - Azerbejdżańska perła - Basia - 02-26-2014, 09:03 PM

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polecamy: ,

Partnerzy:

Chwilówki - porady, opinie, nowości
Kontakt | Postcrossing Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS