Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
przechwałki kulinarne
Autor Wiadomość
Joa Offline
Nosi znaczek w kieszeni
**

Liczba postów: 72
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 0
Post: #141
RE: przechwałki kulinarne
Tutaj aję przepis napisany do loterii : )

To moje "danie" popisowe- "chińskie polskie" : D
Potrzeba nam:
- pędy z bambusa
- kiełki (mogą być z fasoli mung np.)
- pół puszki groszku
- puszka kukurydzy
- curry do przyprawienia
- oluju
- dwa filety z kurczaka
- sos sojowy Tao Tao
- sól, pieprz, tymianek, oregano itd.
- 2-3 torebki ryżu
- marchewka i pietruszka (cała)


Wykonanie:
Zakasałaś rękawy? Umyłaś ręce i cały sprzęt? Wyciągnęłaś składniki? To dobrze! Czas przystąpić do roboty!
Pierwsze co najlepiej zrobić to pokroić na ok. dwu centymetrowe kawałki filety z kurczaka, posolić, wylać na nie kilkanaście kropel sosu Tao Tao i odłożyć do miseczki. W tym czasie możesz gotować ryż przez czas pokazany na opakowaniu. Do innej miseczki wsypujesz
na tarku ztarkowane (: D) warzywa czyli w naszym wypadku marchewkę i pietruszkę. Możesz także dodać jakieś inne warzywa, ogórek, papryka i pomidor też nieźle się potem komponują, ale one to mało azjatyckie są : P
Dodajesz całą kukurydzę (najpierw odsączasz z niej wodę, tak samo z groszku), pół puszki groszku, garść pędów i garść kiełek.
Polewasz to sosem Tao Tao i mieszasz. W tym czasie dobrze by było by kurczak smażył się na patelni. Można posypać go odrobiną curry (powinien ładnie zbrązowieć po ok. 15 minutach).
Gdy ryż będzie gotowy należy wsypać go do naszego kurczaka na patelnie i polać sosem (TAO TAO!). Gdy w ryż wsiąknie sos powinien przybrać ładną brązową barwę, a wtedy należy wsypać połowę zawartości naszej mieszanki warzywnej, cały czas mieszając.
Po jakimś czasie dodajemy resztę i mieszamy do momentu kiedy instynkt da nam znać, że już, albo wtedy kiedy marchewka "zniknie".

Moje konto na PC: http://www.postcrossing.com/user/Rivvs
Moej favy: http://www.postcrossing.com/user/Rivvs/g...favourites
Moje pocztówki ze swapów i z Polski: https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Holy crap! Fall in Serce in Voldemort.
02-23-2012 08:45 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
convallaria Offline
Więcej czystych niż wysłanych ;)
***

Liczba postów: 177
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #142
RE: przechwałki kulinarne
(02-23-2012 08:28 PM)Martina napisał(a):  a ja zamówiłam sobie kilka barwników spożywczych i jak tylko przyjdą to będę robić kolorowe cupcakes z kolorowym kremem Zdziwko
Kupiłam kiedyś do barwienia lukru do świątecznych pierników. Fajna zabawa, tylko ostatni raz miałam na to czas 2 lata temu Zdziwko. Potem szkoda była ich zjadać.

PC - favy z Polski
02-24-2012 11:34 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
nemezis871 Offline
Fanaticus Znaczkolizakus
*****

Liczba postów: 1,370
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #143
RE: przechwałki kulinarne
Jako, że u mnie dzisiaj na obiad te nieszczęsne risotto Hortexowe, na którego widok robi mi się zimno (a jeszcze nawet nie próbowałam Duży uśmiech), a ja miałam ochotę się wyżyć kulinarnie, to zrobiłam już na kolację pastę makrelowo-jajeczą z dodatkiem ogórków kiszonych i cebulki. Przepis stary jak świat, ale dobre Uśmiech Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż się nie wyżyłam kuchennie i chyba zaraz zrobię jakiś koktajl z jeżynami, albo jakieś ciastka Szczęśliwy

Wishlist Poland
Favy z Polski
Na wymianę
Blog
03-02-2012 01:58 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
kolekcja Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 310
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 1
Post: #144
RE: przechwałki kulinarne
mm taki koktajl-pycha!
03-02-2012 03:23 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Anusiak85 Offline
kartkowy nałogowiec
****

Liczba postów: 403
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #145
RE: przechwałki kulinarne
a ja robiłam ostatnio deserek z mrożonych truskawek i śnieżek w waflach Serce siup do blendera i wychodzi cudooo...ale śnieżki muszą miec koniecznie wafle Duży uśmiech

mój profil // for trade // favy z Polski //odebrane z Polski
03-02-2012 11:45 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
darjot Offline
zwykły_ludek
**

Liczba postów: 28
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 0
Post: #146
RE: przechwałki kulinarne
A ja upiekłem chleb (co prawda z gotowej mieszanki), ale zawsze chleb - pychota, prawie od razu zeżarliśmy (trudno mówić o jedzeniu w takim tempie, w jakim my pochłanialiśmy ten chleb) Anioł
03-03-2012 07:00 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
kolekcja Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 310
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 1
Post: #147
RE: przechwałki kulinarne
moja babcia zawsze piecze pyszny chleb! taki ze słonecznikiem i ziarnami, także moje gratulacje Uśmiech
03-03-2012 07:12 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
machia Offline
anula brzydula
****

Liczba postów: 492
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 5
Post: #148
RE: przechwałki kulinarne
Ja właśnie robię zapiekankę z makaronem, łososiem wędzonym, pomidorami i parmezanem - nie wiem jaką to ma szansę być jadalne, najwyżej pójdę spać bez kolacji..

Postcrossing - Blog
http://db.tt/uVbA6GV8 Dropbox
03-03-2012 07:41 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Martina Offline
rebeliantka! XD
*******

Liczba postów: 3,185
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 16
Post: #149
RE: przechwałki kulinarne
zapiekanka makaronowa z łososiem, mozarellą i prażonymi migdałami <3

let's twist again, like we did last summer!


adres aktualny - brytyjski z 66 na przodzie!
nazwisko zmieniłam też Ninja
03-03-2012 08:19 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
machia Offline
anula brzydula
****

Liczba postów: 492
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 5
Post: #150
RE: przechwałki kulinarne
Zjadłam i żyję Ninja

Zapiekanka makaronowa jest dobra ze wszystkim, zależy co można znaleźć w lodówce Szczerbol

Postcrossing - Blog
http://db.tt/uVbA6GV8 Dropbox
03-03-2012 08:52 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
nemezis871 Offline
Fanaticus Znaczkolizakus
*****

Liczba postów: 1,370
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #151
RE: przechwałki kulinarne
U mnie dzisiaj obiad pod tytułem czyszczenie lodówki. Wczoraj robiłam zapiekankę z ziemniakami, kiełbaska i boczkiem, a że jak zwykle ugotowałam za dużo ziemniaków i kupiłam za duży kawalek boczku i kiełbasy to u mnie dzisiaj dwa dania wyjątkowo. (Koleżankę wczoraj miałam na obiedzie, to obrałam ziemniaków jak dla pułku wojska polskiego, wędlin też za dużo kupiłam, ja w ogóle mam tendencję do przesadzania w tej materii O matko)

Ugotowane ziemniaki, które nie zmieściły się nawet w naczyniu żaroodpornym przecisnęłam przez praskę, dodałam jajko, ser i mąkę i zrobiłam kilka placków.

A kiełbasę i boczek, których było za dużo skroiłam, dodałam wędliny z lodówki, które już zaczynają się robić śliskie choć jeszcze nie pachną nieładnie (ostatnie chwila na zrobienie z nich czegokolwiek) podsmażyłam wszystko i robię żurek śląski na zakwasie i wędlinkach.... Pierwszy raz robię, aż się boję co z tego wyjdzie Cyklop

Wishlist Poland
Favy z Polski
Na wymianę
Blog
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-08-2012 03:20 PM przez nemezis871.)
03-08-2012 03:06 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
ven-a Offline
fretkomaniaczka :)
***

Liczba postów: 116
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 1
Post: #152
RE: przechwałki kulinarne
Ja dzisiaj robię paszteciki z grzybami, bo chodzą za mną od 4 miesięcy!
03-08-2012 03:23 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
heksita Offline
tak sobie pacze
****

Liczba postów: 782
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #153
RE: przechwałki kulinarne
W ramach wypróbowywania nowego zakupu w postaci woka (Serce) upichciłam wieprzowinę na słodko-kwaśno. Pycha Duży uśmiech!

** flickr ** blog **

[Obrazek: forumskillslm5.gif]
03-10-2012 06:52 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Martina Offline
rebeliantka! XD
*******

Liczba postów: 3,185
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 16
Post: #154
RE: przechwałki kulinarne
a ja dzisiaj zrobiłam szaszłyki, bo znalazłam w zamrażarce kawałek schabu, dwie piersi z kurczaka i kawalek boczku Uśmiech do tego podwiędła papryka, parę ogórków konserwowych i ze trzy pieczarku - i jest pycha!

let's twist again, like we did last summer!


adres aktualny - brytyjski z 66 na przodzie!
nazwisko zmieniłam też Ninja
03-10-2012 07:17 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
nemezis871 Offline
Fanaticus Znaczkolizakus
*****

Liczba postów: 1,370
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #155
RE: przechwałki kulinarne
Ja już nie wspomnę ile ja dzisiaj zrobiłam...sałatkę warzywną, ciastka i krokiety. Pół dnia w kuchni. Ale lubię gotować i mogę w ten sposób nawet i cały dzień spędzać. Zwłaszcza, że jak już się takie pyszności ugotuje, to później się je po prostu zjada Szczęśliwy

Wishlist Poland
Favy z Polski
Na wymianę
Blog
03-10-2012 07:19 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
heksita Offline
tak sobie pacze
****

Liczba postów: 782
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #156
RE: przechwałki kulinarne
Też mogę spędzać pół dnia w kuchni, o ile sprząta się samo Ninja.

** flickr ** blog **

[Obrazek: forumskillslm5.gif]
03-10-2012 08:22 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
ven-a Offline
fretkomaniaczka :)
***

Liczba postów: 116
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 1
Post: #157
RE: przechwałki kulinarne
Matko, ja się do Was chyba przejadę na te kulinarne specjały Szczęśliwy
03-10-2012 08:25 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
convallaria Offline
Więcej czystych niż wysłanych ;)
***

Liczba postów: 177
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #158
RE: przechwałki kulinarne
Ja to bym wolała jakieś korepetycje albo cykl szkoleń, np. "Jak wygospodarować czas na zrobienie obiadu", "Jak zrobić pyszny obiad w 20 minut", warsztaty z szybkiego krojenia albo "Skąd się wzięła plama na tamtej ścianie?" Oczko O matko

PC - favy z Polski
03-11-2012 10:42 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Martina Offline
rebeliantka! XD
*******

Liczba postów: 3,185
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 16
Post: #159
RE: przechwałki kulinarne
"skąd się wzięła plama" to ja nie wiem, też mam z tym czasem problem Duży uśmiech ale podobno usyfiona kuchnia to szczęśliwa kuchnia Szczęśliwy

let's twist again, like we did last summer!


adres aktualny - brytyjski z 66 na przodzie!
nazwisko zmieniłam też Ninja
03-11-2012 11:10 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
heksita Offline
tak sobie pacze
****

Liczba postów: 782
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #160
RE: przechwałki kulinarne
Jako ciąg dalszy celebrowania woka (Cyklop) na kolację dzisiaj była kaczka stir-fry z brokułami i prażonym sezamem. Om nom nom!

** flickr ** blog **

[Obrazek: forumskillslm5.gif]
03-13-2012 08:09 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości

Polecamy: ,

Partnerzy:

Chwilówki - porady, opinie, nowości
Kontakt | Postcrossing Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS