Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
przechwałki kulinarne
Autor Wiadomość
nemezis871 Offline
Fanaticus Znaczkolizakus
*****

Liczba postów: 1,370
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #461
RE: przechwałki kulinarne
A u mnie dzisiaj na obiad.. twarda jak podeszwa kaczka - śmiałam się z Mamy, że dorwała Kaczora Donalda, bo to to mięso było jak z jakiegoś stuletniego kaczora....

A za to na ,,podwieczorek" Serce to:

[Obrazek: szyszki-z-ryzu-preparowanego_17890_7.jpg]

Wishlist Poland
Favy z Polski
Na wymianę
Blog
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2012 05:55 PM przez nemezis871.)
11-05-2012 05:54 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Av3ntia Offline
sezonowo uzależniona
******

Liczba postów: 1,843
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 5
Post: #462
RE: przechwałki kulinarne
Rzuć we mnie kilkoma tymi kulkami Szczęśliwy Mniam!

Zmieniłam adres Uśmiech Po nowy zapraszam na PW.
11-06-2012 07:17 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
zylia Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 590
Dołączył: Mar 2012
Reputacja: 4
Post: #463
RE: przechwałki kulinarne
sysunie Serce
O mateńko, Nemezis, jak je zrobiłaś że są takie ciemne? Kakao czy inny magiczny składnik?
Ja znam tylko jasne szyszki. Pychota, szczególnie jak mają dużo toffi, a nie tylko minimalnie aby zlepić ryż.
11-09-2012 06:38 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
nemezis871 Offline
Fanaticus Znaczkolizakus
*****

Liczba postów: 1,370
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #464
RE: przechwałki kulinarne
Zylio, to akurat nie jest zdjęcie moich, ale moje były tylko niewiele jaśniejsze. Prócz toffi i krówek dodałyśmy też nieco ciemnej czekolady i z łyżkę kakao też można. Pyszne były, wchłonięte już dawno Szczęśliwy

A wczoraj mi sąsiadka przyniosła śledzików po szlachecku, czy jak ona to nazwała Oczko W oleju i miesznace przypraw - m.in. majeranku i liścia laurowego i czegoś jeszcze. Dooobre były, też już nie ma.

Wishlist Poland
Favy z Polski
Na wymianę
Blog
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2012 07:54 PM przez nemezis871.)
11-09-2012 07:53 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
PaulaZ87 Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 423
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 2
Post: #465
RE: przechwałki kulinarne
Też chcę takieUśmiech

Na wymianę| Otrzymane z Polski | Profil na PC
Favy z PL
11-09-2012 08:00 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Anusiak85 Offline
kartkowy nałogowiec
****

Liczba postów: 403
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #466
RE: przechwałki kulinarne
a u mnie dziś muffinki z krówkami Serce

mój profil // for trade // favy z Polski //odebrane z Polski
11-10-2012 10:47 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
wedmoczka Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 603
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #467
RE: przechwałki kulinarne
a podzieli sie ktoś dobrym przepisem na lasagnie??Uśmiech
11-11-2012 10:03 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
zylia Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 590
Dołączył: Mar 2012
Reputacja: 4
Post: #468
RE: przechwałki kulinarne
(11-11-2012 10:03 AM)wedmoczka napisał(a):  a podzieli sie ktoś dobrym przepisem na lasagnie??Uśmiech

Popieram prośbę!
Ostatnimi czasy mam bardzo często ochotę na tę potrawę... A w Internecie wiadomo - miliard przepisów i nie wiadomo, który wybrać Oczko
11-13-2012 07:09 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
wedmoczka Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 603
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #469
RE: przechwałki kulinarne
ja w końcu zrobiłam z małą modyfikacja przepis s Lidla co był ostatnio wyszlo nawet całkiem całkiem jak na pierwszą próbęUśmiech
11-13-2012 07:36 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
heksita Offline
tak sobie pacze
****

Liczba postów: 782
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #470
RE: przechwałki kulinarne
Tutaj znalazłam przetłumaczony przepis na lasagne od Jamiego Olivera z jego książki "Ministry of food". Przepis wypróbowałam, aczkolwiek jak się już lasagne zrobi te kilka razy w życiu, potem można robić z głowy Uśmiech.

** flickr ** blog **

[Obrazek: forumskillslm5.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-13-2012 10:29 PM przez heksita.)
11-13-2012 10:28 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
justa Offline
Świeżynka
*

Liczba postów: 5
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #471
RE: przechwałki kulinarne
Właśnie jestem w trakcie robienia tarty jabłkowej, ale pierwszy raz robię ją na kruchym, gotowym cieście , kupionym w sklepie. Zobaczymy jak wyjdzieUśmiech
11-14-2012 05:58 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
werciarad Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 650
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 2
Post: #472
RE: przechwałki kulinarne
Oto przepis na lazanię prosto z Włoch. Z tej porcji wychodzi mi 1 duża blacha, na którą potrzebne jest 1 opakowanie makaronu lasagne.

SOS POMIDOROWY:
1 cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, dodać 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego, podlać wodą i posolić do smaku. Ugotować.

RAGU:
1 cebulę zetrzeć na grubych oczkach, zalać wodą, aby cebula była zakryta. Gotować, aż woda się wygotuje, co jakiś czas mieszać. Dodać trochę oleju, 1/2 kg mięsa mielonego, 1 puszka groszku (może być z wodą). Wymieszać i gotować około 20-30 minut. Jak jest za gęste dolać trochę wody. Przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżką cukru. Odstawić i dodać do tego trochę sosu pomidorowego do uzyskania koloru.

SOS BESZAMELOWY:
200 g masła, 100 g mąki pszennej, 1 l mleka
Masło roztopić i dosypać powoli mąkę ciągle mieszając w jedną stronę. Gdy będzie jednolita masa wyłączyć gaz i dolać bardzo powoli mleko w temperaturze pokojowej ciągle mieszając. Postawić na wolnym gazie cały czas mieszając w jedną stronę. Wyłączyć gdy zacznie się gotować. Doprawić solą i można dodać 50 g parmezanu mielonego.

Na spód brytfanki dać troszkę oleju i sosu pomidorowego, poukładać makaron jeden przy drugim, nałożyć Ragu, lazania, sos beszamelowy, lazanie i druga taka sama warstwa. Na wierzch wylać pozostały sos beszamelowy wymieszany z sosem pomidorowym i Ragu. Dać kawałki masła na wierzch i piec około 1 godziny w ok. 170 stopni.

Smacznego Uśmiech

Favy z Polski
Blog
Postcrossing
Otrzymane - Polska
11-15-2012 11:45 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Pasażerka Offline
partyzantka
*******

Liczba postów: 3,160
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 18
Post: #473
RE: przechwałki kulinarne
poeksperymentowałam dzisiaj i stworzyłam coś na wzór saltimbokki.
pierś kurczaka podzieliłam na dwa mniejsze kawałki, doprawiłam mieszanką ziół z czosnkiem, koperkiem i bazylią na czele, przykryłam to szynką parmeńską i złączyłam wykałaczkami. całość przesmażyłam na patelni a potem wyłożyłam na blachę. usunęłam wykałaczki, na wierzch nałożyłam po kawałku żółtego sera i wrzuciłam na 10 minut do piekarnika.

wyszło mi trochę za słone, ale kasza świetnie zneutralizowała ten przesolony smak. jestem z siebie dumna Serce

Podaruj mi coś czego nie zdobędę sama...

moje polskie favy
mój blog pocztówkowy-podróżny
Polska - otrzymane, alfabetycznie

UWAGA! NOWY ADRES! TYM RAZEM LUKRECJOWA!
11-22-2012 08:05 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Av3ntia Offline
sezonowo uzależniona
******

Liczba postów: 1,843
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 5
Post: #474
RE: przechwałki kulinarne
Zazdroszczę! Teraz to bym wiele rzeczy zjadła :<

Podzieli się ktoś z Was super przepisem na leczo?Uśmiech

Zmieniłam adres Uśmiech Po nowy zapraszam na PW.
11-22-2012 08:21 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
mishi Offline
forumowa milicjantka
****

Liczba postów: 689
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 9
Post: #475
RE: przechwałki kulinarne
(11-22-2012 08:21 PM)Xellosan napisał(a):  Podzieli się ktoś z Was super przepisem na leczo?Uśmiech

Nie wiem czy super, ale... przesmażam kiełbasę, zalewam wodą, dodaję cebuli, papryki, trochę pieczarek, pomidorów, doprawiam słodką papryką, pieprzem, przecierem pomidorowym i szczyptą cukru. I to się tak pyrtoli na małym ogniu Cyklop

Popełniłam muffinki czekoladowe:
http://kobiecacodziennosc.blogspot.com/2...adowe.html Serce

Masz w kieszeni pistolet, czy tak bardzo cieszysz się na mój widok? Diabeł

Staram się być miła - doceń to. Anioł
11-25-2012 12:24 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Martina Offline
rebeliantka! XD
*******

Liczba postów: 3,185
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 16
Post: #476
RE: przechwałki kulinarne
ja we środę zrobię lasagne, bo kupiłąm niesamowicie tanio makaron Cyklop

let's twist again, like we did last summer!


adres aktualny - brytyjski z 66 na przodzie!
nazwisko zmieniłam też Ninja
11-25-2012 01:36 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
wen.kongshu Offline
Więcej czystych niż wysłanych ;)
***

Liczba postów: 173
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 1
Post: #477
RE: przechwałki kulinarne
A ja dziś zaczęłam robić pierniczki na święta... i pewnie będę je piec jeszcze kilka dni, bo mam ciasta całą lodówkę Uśmiech
12-04-2012 05:15 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Av3ntia Offline
sezonowo uzależniona
******

Liczba postów: 1,843
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 5
Post: #478
RE: przechwałki kulinarne
Mniam, mniam, pierniczki Duży uśmiech
A ja dzisiaj miałam na obiad pyszne spaghettiSerce
A wczoraj domowa pizza i sernikSzczęśliwy

Zmieniłam adres Uśmiech Po nowy zapraszam na PW.
12-04-2012 05:22 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Martina Offline
rebeliantka! XD
*******

Liczba postów: 3,185
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 16
Post: #479
RE: przechwałki kulinarne
wczoraj upiekłam swoją pierwszą tartę z owocami Szczęśliwy

let's twist again, like we did last summer!


adres aktualny - brytyjski z 66 na przodzie!
nazwisko zmieniłam też Ninja
12-04-2012 08:22 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
nemezis871 Offline
Fanaticus Znaczkolizakus
*****

Liczba postów: 1,370
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #480
RE: przechwałki kulinarne
A umnie dzisiaj na kolację sałatka pod tytułem ,,ratowanie śledzia" Duży uśmiech

Bo sąsiadka przyniosła nam w niedzialę dwa rodzaje śledzi, jakieś arystokratyczne (wciąz je nazywam szlacheckimi Duży uśmiech), które są pyszne i jeszcze jakieś, które są tak okropnie kwaśne, że moja mama stwierdziła: aż wstyd, ale chyba trzeba będzie wyrzucić. Jako, że jedzenia wyrzucać nie lubię rozdrobiłam te śledzie na kostkę, dodałam jajko, ziemniaka, ogórka kiszonego i odrobinę pora, majonez i przyprawy i śledź zginął. Na dodatek sałatka jest przyzwoita, choć brakuje mi buraczaka do niej Szczęśliwy

Wishlist Poland
Favy z Polski
Na wymianę
Blog
12-04-2012 08:24 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Polecamy: ,

Partnerzy:

Chwilówki - porady, opinie, nowości
Kontakt | Postcrossing Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS