Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
przechwałki kulinarne
Autor Wiadomość
jaskolaa Offline
Świeżynka
*

Liczba postów: 9
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 0
Post: #541
RE: przechwałki kulinarne
Cześć!
Mogłabym Was prosić o głosy na mój tort w konkursie i ewentualne udostępnianie czy jakiekolwiek przekazywanie informacji dalej? Oczko
http://www.facebook.com/pages/null/27232..._data=4501
Jestem bardzo wdzięczna za każdy głos i z góry dziękuję! Oczko
02-21-2013 01:02 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
nemezis871 Offline
Fanaticus Znaczkolizakus
*****

Liczba postów: 1,370
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #542
RE: przechwałki kulinarne
Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz w sumie kapuśniaczki w cieście francuskim. Obawiałam się, że się totalnie rozwalą, nie mówiąc o tym, że babrania się przy tym trochę było, ale ogólnie mówiąc wyszły mniam Duży uśmiech

Wishlist Poland
Favy z Polski
Na wymianę
Blog
02-21-2013 05:42 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
dimashq Offline
Ion din Strâmtura
*****

Liczba postów: 1,053
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 2
Post: #543
RE: przechwałki kulinarne
Znów bez pora Duży uśmiech

KROKIETY

Profil PC

Otrzymane z Polski

Wykrzyknik ZMIANA ADRESU!!! Wykrzyknik

ul. Łączki 11
37-415 Zaleszany
02-23-2013 02:47 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
marmolada Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 450
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 3
Post: #544
RE: przechwałki kulinarne
Musze chyba ten temat oznaczyć jako ignoruj Język
dimashq może chcesz zostać moim nadwornym kucharzem? Ninja

Wishlist PL
Otrzymane alfabetycznie i tematycznie
Urok postcrossingu to nie tylko wiadomość, zdjęcie na pocztówce, ale również znaki jej podróży, więc proszę, nie wysyłaj do mnie kartek w kopercie. Dziękuję.
Zbieram kartki wysłane z kraju pochodzenia. Jeżeli chcesz mi wysłać kartkę z Wieżą Eiffla, wyślij ją z Francji.
02-23-2013 05:25 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
dimashq Offline
Ion din Strâmtura
*****

Liczba postów: 1,053
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 2
Post: #545
RE: przechwałki kulinarne
Jeśli mi zapewnisz stały dostęp do składników i dasz wolną rękę - zgadzam się Uśmiech

Profil PC

Otrzymane z Polski

Wykrzyknik ZMIANA ADRESU!!! Wykrzyknik

ul. Łączki 11
37-415 Zaleszany
02-23-2013 05:37 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
magdala39 Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 563
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 5
Post: #546
RE: przechwałki kulinarne
Ło matko, kolejny pasjonat gotowania! Ale fajnie!
02-23-2013 05:38 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
marmolada Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 450
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 3
Post: #547
RE: przechwałki kulinarne
Nie tylko zapewnie Ci stały dostęp do składników, ale również do kuchni Cyklop
Wolną rękę? Ależ proszę, ja lubie jeść Duży uśmiech pora też lubie Ninja byleby nie było natki z pietruszki.
A ja dzisiaj ugotowałam ziemniaki w mundurkach, bo mi się obierać ich nie chciało Ninja

Wishlist PL
Otrzymane alfabetycznie i tematycznie
Urok postcrossingu to nie tylko wiadomość, zdjęcie na pocztówce, ale również znaki jej podróży, więc proszę, nie wysyłaj do mnie kartek w kopercie. Dziękuję.
Zbieram kartki wysłane z kraju pochodzenia. Jeżeli chcesz mi wysłać kartkę z Wieżą Eiffla, wyślij ją z Francji.
02-23-2013 05:47 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Pasażerka Offline
partyzantka
*******

Liczba postów: 3,160
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 18
Post: #548
RE: przechwałki kulinarne
(02-23-2013 02:47 PM)dimashq napisał(a):  Znów bez pora Duży uśmiech

doceniam branie moich preferencji smakowych pod uwagę Duży uśmiech

Podaruj mi coś czego nie zdobędę sama...

moje polskie favy
mój blog pocztówkowy-podróżny
Polska - otrzymane, alfabetycznie

UWAGA! NOWY ADRES! TYM RAZEM LUKRECJOWA!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-23-2013 05:58 PM przez Pasażerka.)
02-23-2013 05:58 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
nemezis871 Offline
Fanaticus Znaczkolizakus
*****

Liczba postów: 1,370
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #549
RE: przechwałki kulinarne
Mnie por nie przeszkadza, wolę niż cebulę Szczęśliwy Nawet kiedyś kupiłam sobie sałatkę porowo-szynkową i była dobra Uśmiech

Ale ja nie o tym, muszę się wam pochwalić Zawstydzony Robiłam dzisiaj żurek śląski -taki, że aż łyżka stoi: na boczku, kiełbasce, z czosnkiem i wyszedł mi IDEALNY Serce Za pierwszym razem nie było czuć czosnku i był mało słony za drugim razem był taki kwaśny, że nie dało się go jeść, a teraz wyszedł perfekcyjny Szczęśliwy No normalnie pękam z dumy, zrobiła taki dobry żurek jak Mama Szczęśliwy

Wishlist Poland
Favy z Polski
Na wymianę
Blog
02-26-2013 03:43 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Pasażerka Offline
partyzantka
*******

Liczba postów: 3,160
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 18
Post: #550
RE: przechwałki kulinarne
a ja ani cebuli, ani pora. zawsze jak gdzieś w przepisie mam dodać cebulę to dodaję czosnek, bo ten z kolei bardzo lubię.

a pozostając w temacie zup to ja z kolei zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy zupę ogórkową według wskazówek Nieteściowej i wyszła mi świetnie. mój Nienarzeczony stwierdził nawet, że wyszła mi nawet lepiej niż jego mamy więc tym bardziej jestem z siebie dumna Anioł

Podaruj mi coś czego nie zdobędę sama...

moje polskie favy
mój blog pocztówkowy-podróżny
Polska - otrzymane, alfabetycznie

UWAGA! NOWY ADRES! TYM RAZEM LUKRECJOWA!
02-26-2013 03:51 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
anka79 Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 385
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #551
RE: przechwałki kulinarne
dziś upiekłam chlebek watykański - bardzo dobrze wyszedł.

Otrzymane z Polski II Favy PL
03-03-2013 10:01 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Martina Offline
rebeliantka! XD
*******

Liczba postów: 3,185
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 16
Post: #552
RE: przechwałki kulinarne
jaki to jest chlebek watykański? Cyklop

ja mam mega ochotę na ogórkową i chyba w piątek machnę garnek cały, bo nie jadłam już z rok jak nie lepiej. aż dziwnie, kiedyś się jadło raz w miesiącu, a teraz nie ma czasu zup gotować O matko

let's twist again, like we did last summer!


adres aktualny - brytyjski z 66 na przodzie!
nazwisko zmieniłam też Ninja
03-04-2013 10:58 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Anusiak85 Offline
kartkowy nałogowiec
****

Liczba postów: 403
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #553
RE: przechwałki kulinarne
ja dziś pomidorową zjadłam, taką maminą, pychaaa Serce

macie jakieś sprawdzone pomysły na muffinki? Duży uśmiech
kompletuję przepisy, bo obiecałam moim w Radzyniu że im będę piekła, ale póki co mam w zeszyciku tylko owsiane, bananowe, łaciate i z krówkami - jakie inne polecacie? Uśmiech

mój profil // for trade // favy z Polski //odebrane z Polski
03-04-2013 04:36 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
dimashq Offline
Ion din Strâmtura
*****

Liczba postów: 1,053
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 2
Post: #554
RE: przechwałki kulinarne
Na mojej stronie masz muffinki dla facetów Oczko Nie wkleję bezpośredniego linka, bo facebook daje mi tylko link do albumu, nie do posta. Ale poszukaj, jak masz ochotę, polecam! Uśmiech
O tak wkleję:

Muffiny do piwa

składniki na 12 sztuk

150g masła
2 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kukurydzy konserwowej
1 kiełbaska (np. wiejska)
150g startego żółtego sera
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pół szklanki mleka
1 jajko

Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać kukurydzę, drobno pokrojoną kiełbasę, 3/4 startego sera i przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać przestudzone masło, jajko i mleko. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Formę do muffinek natłuścić i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyłożyć do ok. 3/4 głębokości formy i wierzch posypać resztą sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200*C przez ok. 25 min (do zrumienienia się ciasta).
Otworzyć piwo i jeść jeszcze na ciepło.

https://www.facebook.com/media/set/?set=...523&type=1

Profil PC

Otrzymane z Polski

Wykrzyknik ZMIANA ADRESU!!! Wykrzyknik

ul. Łączki 11
37-415 Zaleszany
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2013 05:30 PM przez dimashq.)
03-04-2013 04:57 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Pasażerka Offline
partyzantka
*******

Liczba postów: 3,160
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 18
Post: #555
RE: przechwałki kulinarne
właśnie robię makaron z kurczakiem i fasolką szparagową w sosie śmietanowo-ziołowym Serce

ale nie mogę się doczekać aż będzie można w końcu kupić świeżutką fasolkę a nie mrożoną!

Podaruj mi coś czego nie zdobędę sama...

moje polskie favy
mój blog pocztówkowy-podróżny
Polska - otrzymane, alfabetycznie

UWAGA! NOWY ADRES! TYM RAZEM LUKRECJOWA!
03-05-2013 05:35 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
anka79 Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 385
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #556
RE: przechwałki kulinarne
[quote='Martina' pid='37150' dateline='1362391123']
jaki to jest chlebek watykański? Cyklop

Zaczyn tego ciasta wędruje z rąk do rąk, razem z przepisem, pod nazwą Chlebek Watykański, Chleb Przyjaźni Amiszów lub Niemieckie Ciasto Hermana. I choć traktowany jest jak łańcuszek szczęścia, co nie przez wszystkich jest mile widziane, to ja takiemu łańcuszkowi zdecydowanie mówię TAK! Ciasto w smaku jest rewelacyjne. Ni drożdżowe, ni ucierane. Wilgotne i długo pozostaje świeże.

I przekazuję łańcuszek szczęścia dalej Uśmiech



Podarowane ciasto wlać do miski z plastiku, szkła lub porcelany. Przykryć ściereczką lub pokrywką plastikową i zostawić w ciepłym miejscu.

1. PONIEDZIAŁEK – dodać 250 g cukru (nie mieszać!)
2. WTOREK – wlać 250 ml mleka (nie mieszać!)
3. ŚRODA – dodać 250 g mąki (nie mieszać!)
4. CZWARTEK – zamieszać rano, w południe i wieczorem
5. PIĄTEK – dodać 250 g cukru (nie mieszać!)
6. SOBOTA – zamieszać i rozdzielić ciasto na 4 części, z czego 3 należy rozdać najpóźniej do poniedziałku.
7. NIEDZIELA – dodać do swojej ¼ części ciasta niżej wymienione składniki, wyrobić ciasto powoli mieszając i upiec.

Składniki do naszej części ciasta:

250 g mąki
15 g proszku do pieczenia
8 g cukru waniliowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu (nie dałam)
200 ml oleju
3 całe jajka (ubite razem na pianę)

Można dodać do ciasta również:

wiórki kokosowe (nie dałam)
posiekane orzechy (nie dałam)
posiekane migdały (nie dałam)
rodzynki
1 jabłko starte na grubej tarce
kawałki posiekanej czekolady

Piec w keksówce ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
(Piekłam w prostokątnym naczyniu żaroodpornym)
NIC NIE WOLNO MIESZAĆ METALEM !!!

Smacznego!

Otrzymane z Polski II Favy PL
03-05-2013 05:58 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Martina Offline
rebeliantka! XD
*******

Liczba postów: 3,185
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 16
Post: #557
RE: przechwałki kulinarne
aaaa, tak, moja mama kiedyś to robiła i potem komuś dawała dalej część ciasta na to Język śmiesznie.

let's twist again, like we did last summer!


adres aktualny - brytyjski z 66 na przodzie!
nazwisko zmieniłam też Ninja
03-05-2013 06:29 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Martina Offline
rebeliantka! XD
*******

Liczba postów: 3,185
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 16
Post: #558
RE: przechwałki kulinarne
muffinki wytrawne z fetą, pomidorami i oliwkami polecam <3

let's twist again, like we did last summer!


adres aktualny - brytyjski z 66 na przodzie!
nazwisko zmieniłam też Ninja
03-05-2013 06:31 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
anka79 Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 385
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #559
RE: przechwałki kulinarne
(03-05-2013 06:29 PM)Martina napisał(a):  aaaa, tak, moja mama kiedyś to robiła i potem komuś dawała dalej część ciasta na to Język śmiesznie.

no śmiesznie- mnie tez koleżanka z pracy w to wrobiła przyniosła i zaraz zwiała zanim zdążyłam się zorientować o co chodzi i juz nie mogłam oddać Język ale zrobiłam i też dalej rozdałam więc po kłopocie Uśmiech

Otrzymane z Polski II Favy PL
03-05-2013 06:41 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
darjot Offline
zwykły_ludek
**

Liczba postów: 28
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 0
Post: #560
RE: przechwałki kulinarne
OFF-top
A wystarczy zmniejszyc porcje albo część zaczynu włożyć do lodówki
03-14-2013 07:50 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości

Polecamy: ,

Partnerzy:

Chwilówki - porady, opinie, nowości
Kontakt | Postcrossing Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS