Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
przechwałki kulinarne
Autor Wiadomość
Anusiak85 Offline
kartkowy nałogowiec
****

Liczba postów: 403
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #161
RE: przechwałki kulinarne
a ja zajadam serek pleśniowy Serce

mój profil // for trade // favy z Polski //odebrane z Polski
03-13-2012 08:14 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
nemezis871 Offline
Fanaticus Znaczkolizakus
*****

Liczba postów: 1,370
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #162
RE: przechwałki kulinarne
Aż sprawdziłam o co chodzi z tym stir-fry Język A kaczka jest pychna, mój ulubiony drób. U mnie też zresztą drób na obiad Język Ziemniaczki ze skrzydełkami w ziołach i czosnku. W sumie to nie do końca była moja inwencja własna, bo wykorzystałam mieszankę z Winiar, pomysł na bodajże na udka ziołowo- czosnkowe. Znając swoją mało mięsożerną rodzinę postawiłam jednak na skrzydełka i w sumie miałam rację. Bo 9 skrzydełek na 3 osoby było nawet trochę za dużo O matko Ale dobre było, smakowało wszystkim, polecam więc Oczko

Wishlist Poland
Favy z Polski
Na wymianę
Blog
03-13-2012 08:36 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
heksita Offline
tak sobie pacze
****

Liczba postów: 782
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #163
RE: przechwałki kulinarne
Polska wikipedia tłumaczy stir-fry jako "smażenie w ruchu", ale brzmi to trochę głupio Duży uśmiech. Nie wiem, jak to inaczej tłumaczyć.

** flickr ** blog **

[Obrazek: forumskillslm5.gif]
03-13-2012 09:37 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
mishi Offline
forumowa milicjantka
****

Liczba postów: 689
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 9
Post: #164
RE: przechwałki kulinarne
Ale kaczkę kupowałaś w kadłubku czy w kawałkach? Podziel się przepisem :>
Też muszę zakupić woka Duży uśmiech Tzn jednego gdzieś mam, ale to pewnie u rodziny w Olsztynie.

Masz w kieszeni pistolet, czy tak bardzo cieszysz się na mój widok? Diabeł

Staram się być miła - doceń to. Anioł
03-13-2012 10:49 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
heksita Offline
tak sobie pacze
****

Liczba postów: 782
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #165
RE: przechwałki kulinarne
Przepis jest po angielsku. Mogę wrzucić w oryginale czy wolisz przetłumaczony?

Kaczkę kupiłam w kawałkach, a dokładniej to dwie piersi (w całości).

** flickr ** blog **

[Obrazek: forumskillslm5.gif]
03-13-2012 11:08 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
mishi Offline
forumowa milicjantka
****

Liczba postów: 689
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 9
Post: #166
RE: przechwałki kulinarne
Jak Ci wygodnie, może być przetłumaczony Uśmiech
Co do kaczki nie spotkałam się w sklepie w innej formie, jak tylko kadłubek w całości, na kawałki nie było, a do babci po kaczkę mi się nie chce grzać Język

Masz w kieszeni pistolet, czy tak bardzo cieszysz się na mój widok? Diabeł

Staram się być miła - doceń to. Anioł
03-14-2012 10:56 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
heksita Offline
tak sobie pacze
****

Liczba postów: 782
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #167
RE: przechwałki kulinarne
Kaczka stir-fry z brokułami
Na 4 porcje

275 g różyczek brokuła
1 łyżka ziaren białego sezamu
1,5 - 2 łyżki oleju słonecznikowego
2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 cebula, cieńko pokrojona w plasterki
1 czerwona papryka, wydrążona z ziaren i pokrojona na 1 cm kwadraty
500 g filetów z kaczki bez skóry, cieńko pokrojone w plastry
2,5 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego (można też zetrzeć)
2 łyżki rosołu warzywnego lub wody
2 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki sosu ostrygowego

Brokuły zblanszować w gotującej się wodzie przez 1-1,5 minuty. Odcedzić i włożyć do miski z zimną wodą lub pod bieżącą zimną wodę, aby zachowały kruchość.

Wyprażyć sezam na teflonowej patelni na średnim ogniu. Potrząsać patelnią przez 3-4 minuty lub aż do momentu, aż sezam będzie brązowy i zacznie pykać. Odłożyć do miseczki.

Podgrzać olej w woku lub dużej patelni. Przez 1-2 minuty podsmażać na średnim ogniu ciągle mieszając czosnek, cebulę i paprykę (lub do momentu, aż czosnek będzie lekko brązowy). Dodać brokuły, kaczkę, imbir, rosół / wodę, sos sojowy i ostrygowy. Podsmażać ciągle mieszając przez 3-4 minuty lub do momentu, aż kaczka będzie ugotowana do odpowiedniego stopnia. Spróbować i ew. doprawić.

Przełożyć na talerz i posypać sezamem. Podawać z ryżem lub z makaronem.

Uwagi ode mnie:
- kaczka długo nie chciała mi się ugotować, przez co warzywa zrobiły się zbyt miękkie (zwłaszcza cebula). Myślę, że na drugi raz osobno usmażę mięso, osobno podsmażę warzywa i tylko na krótki czas wrzucę je do woka razem,
- sezam jest ważnym dodatkiem, dodaje wiele smaku całemu daniu Uśmiech,
- "podsmażać ciągle mieszając" = stir-fry,
- oczywiście nie da się kaczki pokroić w plastry tak cieńko, jak np. cebulę. Moja plastry kaczki miały ok. 0,5 cm grubości,
- sos ostrygowy może brzmieć jak coś nie do dostania, ale wbrew pozorom u mnie np. jest wszędzie dostepny w marketach na dziale azjatyckim. U Was pewnie będzie w "Kuchniach świata" albo czymś podobnym,
- w przepisie imbir jest pokrojony, ale z doświadczenia wiem, że choćbym nie wiem jak drobno starała się go pokroić, mocno czuję go podczas jedzenia, przez co zakłóca smak potrawy. Papka powstała po starciu jest o niebo lepsza i dobrze się komponuje Uśmiech.

** flickr ** blog **

[Obrazek: forumskillslm5.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-14-2012 06:23 PM przez heksita.)
03-14-2012 06:16 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
kolekcja Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 310
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 1
Post: #168
RE: przechwałki kulinarne
gotujecie tam coś dzisiaj? ja chyba zrobię kotlety sojowe ryż i jakąś surówkę...
03-16-2012 03:11 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
nemezis871 Offline
Fanaticus Znaczkolizakus
*****

Liczba postów: 1,370
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #169
RE: przechwałki kulinarne
Ja zupełnie nie mam pomysłu na obiad postny, więc dzisiaj kalafior z bułką tartą na obiad. A poza tym jest jeszcze trochę zupy, więc nie będę się przemęczać Duży uśmiech

Wishlist Poland
Favy z Polski
Na wymianę
Blog
03-16-2012 03:13 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Agnieszka Offline
Est modus in rebus
*****

Liczba postów: 1,058
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 6
Post: #170
RE: przechwałki kulinarne
(03-16-2012 03:13 PM)nemezis871 napisał(a):  Ja zupełnie nie mam pomysłu na obiad postny, więc dzisiaj kalafior z bułką tartą na obiad. A poza tym jest jeszcze trochę zupy, więc nie będę się przemęczać Duży uśmiech

Uwielbiam kalafior (podobnie brokuły) Wywracanie oczami Nic się nie bój - nie wpraszam się na obiad... Język
03-16-2012 03:26 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Martina Offline
rebeliantka! XD
*******

Liczba postów: 3,185
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 16
Post: #171
RE: przechwałki kulinarne
Schabowe, frytki i surówka z białej kapusty! Język

let's twist again, like we did last summer!


adres aktualny - brytyjski z 66 na przodzie!
nazwisko zmieniłam też Ninja
03-16-2012 03:30 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
get_me_out Offline
Rozpoznają go na poczcie
****

Liczba postów: 338
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #172
RE: przechwałki kulinarne
a u mnie kurczak w sosie śmietanowym z ryżem Uśmiech jak sobie wczoraj wymyśliłam, że chciałabym to zjeść to już byłam bliska kupna jakiegoś "Pomysłu na..." albo innej chemii, ale że wolę jak sobie ugotuję sama to obeszłam z powrotem cały sklep po śmietanę Duży uśmiech

W świecie ludzi tylko subiektywność jest obiektywna
W. Allen
_______________
for trade | fav PL | otrzymane PL
03-16-2012 03:35 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
mishi Offline
forumowa milicjantka
****

Liczba postów: 689
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 9
Post: #173
RE: przechwałki kulinarne
(03-14-2012 06:16 PM)heksita napisał(a):  Kaczka stir-fry z brokułami
Dziękuję, wydrukowałam sobie.

Tak z ciekawości, kaczka u nas strasznie droga, ponad 30zł za kilogram piersi, ale cóż Uśmiech

U mnie dzisiaj tylko łosoś Uśmiech

Masz w kieszeni pistolet, czy tak bardzo cieszysz się na mój widok? Diabeł

Staram się być miła - doceń to. Anioł
03-16-2012 05:23 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
heksita Offline
tak sobie pacze
****

Liczba postów: 782
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #174
RE: przechwałki kulinarne
U mnie tyle samo, tylko w innej walucie Język.
(ceny mięsa tutaj to w ogóle inna bajka :|)

** flickr ** blog **

[Obrazek: forumskillslm5.gif]
03-16-2012 05:51 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Pasażerka Offline
partyzantka
*******

Liczba postów: 3,160
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 18
Post: #175
RE: przechwałki kulinarne
a ja zrobiłam zapiekankę makaronową z rybą w sosie koperkowym. ale nie wiem jak wyszła, pokłóciłam się z moim i straciłam apetyt Podejrzany

Podaruj mi coś czego nie zdobędę sama...

moje polskie favy
mój blog pocztówkowy-podróżny
Polska - otrzymane, alfabetycznie

UWAGA! NOWY ADRES! TYM RAZEM LUKRECJOWA!
03-16-2012 06:17 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
heksita Offline
tak sobie pacze
****

Liczba postów: 782
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #176
RE: przechwałki kulinarne
Dziś na obiad: hiszpańska zupa z czosnkiem i chorizo (taka pikantna hiszpańska kiełbasa).
Om nom nom Serce!

** flickr ** blog **

[Obrazek: forumskillslm5.gif]
03-18-2012 03:55 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Martina Offline
rebeliantka! XD
*******

Liczba postów: 3,185
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 16
Post: #177
RE: przechwałki kulinarne
u mnie by to nie przeszło, mój ani czosnku ani ostrych rzeczy nie tyka Duży uśmiech

let's twist again, like we did last summer!


adres aktualny - brytyjski z 66 na przodzie!
nazwisko zmieniłam też Ninja
03-18-2012 09:22 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
heksita Offline
tak sobie pacze
****

Liczba postów: 782
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
Post: #178
RE: przechwałki kulinarne
Mój jest bardzo czosnkowy, ale też do niedawna ostrego nie jadał. Wszystko da się zmienić Diabeł.

** flickr ** blog **

[Obrazek: forumskillslm5.gif]
03-18-2012 09:40 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Pasażerka Offline
partyzantka
*******

Liczba postów: 3,160
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 18
Post: #179
RE: przechwałki kulinarne
u mnie z racji skończenia zajęć o tak barbarzyńskiej porze coś na szybko, czyli tzw. potrawka - ryż z kurczakiem i mieszanką chińską.

Podaruj mi coś czego nie zdobędę sama...

moje polskie favy
mój blog pocztówkowy-podróżny
Polska - otrzymane, alfabetycznie

UWAGA! NOWY ADRES! TYM RAZEM LUKRECJOWA!
03-19-2012 06:01 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
nemezis871 Offline
Fanaticus Znaczkolizakus
*****

Liczba postów: 1,370
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 4
Post: #180
RE: przechwałki kulinarne
Mój brat to najwieksze dziwadło pod względem kulinarnym jakie znam, zrobienie obiadu, który mu smakuje prawie graniczy z cudem O matko Dzisiaj na obiad były kartacze - kluski z mięsem (jak kto woli) i co? On oczywiście powiedział, że tego jeść nie będzie O matko Z nim jest po prostu tragedia, ryby nie, połowa zup nie: jarzynowa, żurek, groszkowa, grochowa, krupnik, szczawiowa, szpinakowa, grzybowa chyba też nie, spagetti - nie, większość mięs też blee - kurczaka zje z trudem, niektórych sałatek nie tknie, jakieś zapiekanki makaronowe - nie, wędlin większość też nie - nic tylko mu robić pierogi, krokieciki, knedle itd.
Idzie się z nim pociąć! Nic tylko je serki wiejskie, parówki i płatki - facet 21 lat. Nie wiem nawet co robić jutro, bo mnie juz szlag z nim trafia!

Wishlist Poland
Favy z Polski
Na wymianę
Blog
03-19-2012 06:25 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości

Polecamy: ,

Partnerzy:

Chwilówki - porady, opinie, nowości
Kontakt | Postcrossing Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS