Ja polecam taki przekładaniem
Placki ziemniaczane, leczo, placki ziemniaczane - pychotka palce lizać
a ja dziś napiekłam górę naleśników z dżemem truskawkowo-malinowym i gruszkowym, na jutro na drogę
przez 7h trzeba coś jeść
ja dziś zabieram się za świąteczne wypieki
2 babki - piaskowa i czekoladowa, małe babeczki i 2 rodzaje drobnych ciastek
Ja na święta chciałabym upiec babkę cytrynową, ale nie wiem, czy zdążę kupić foremkę do babki
Na pewno za to machnę sobie faszerowane jajka i jakąś sałatkę, pewnie też z jajkami w składzie
i chyba tyle, jako że święta spędzam z przyjaciółką i kotem i nie musimy się żadnych tradycji trzymać jeśli nam się nie chce
dzisiaj zupa z soczewicy, do której nie byłam początkowo przekonana, bo wygląda toto obrzydliwie, ale smakuje wyśmienicie. jadłam razem z fetą posypaną oregano i muszę przyznać, że pewnie jeszcze kiedyś znów będę to jadła
ja wczoraj zorientowałam się, że mam 4 kartony mleka ważnego właśnie do wczoraj, więc nasmażyłam górę naleśników, których starczyło na obiad, kolację, śniadanie, obiad i kolację x D
w sumie wyszły wersje:
z pieczarkami i żółtym serem
z kurczakiem w ziołach i żółtym serem
z dżemem truskawkowym
z twarogiem, boczkiem i cebulką
z twarogiem ze śmietaną i cukrem wanilinowym, bananami i tartą czekoladą
a ja będę dziś robić grillowane bakłażany z pomidorami, mozarellą i oliwkami. nigdy nie jadłam bakłażana, mam nadzieję że przypadnie mi do gustu :"D
Bakłażan nie ma smaku. Jest tylko bazą, dlatego trzeba go przyprawić porządnie.
faktycznie bakłażan mimo że dobrze posolony i popieprzony wyszedł jakiś taki nijaki. poratowałam się pierwszorzędną sałatką grecką
ostatnio robiłam generalne porządki w moim mieszkanku... i w głębi kuchennej szafy znalazłam słoiczek suszonych pomidorów i kaparów, o których zupełnie zapomniałam... od razu miałam je wykorzystać!
wymyśliłam takie proste coś:
>pierś z kurczaka z dodatkiem ziół prowansalskich podsmażyłam na oleju, w którym zanurzone były pomidory
>kiedy się ona już zarumieniła, dodałam pokrojone suszone pomidory, kapary, łyżeczkę pulpy pomidorowej i delikatnie to wszystko razem podsmażyłam.
>równocześnie w garnku obok, w osolonej wodzie z dodatkiem kropli oleju, gotował się makaron penne, ale równie dobrze mógł być to chociażby tagiatelle czy farfalle
>na koniec wszystko to należy zmieszać, podać na talerz i zjeść.
proste! i (mam nadzieję) smaczne
ja wczoraj z pekinki, rukoli, pomidorków koktajlowych, sosu cesarskiego (z torebki, rozmieszanego z majonezem i jogurtem) i podsmażonej piersi z kurczaka pokrytej ogromem tartego parmezanu stworzyłam najlepszą sałatkę obiadową świata
Macie jakiś fajny przepis na coś z melonem? Posadziłam go sobie po raz pierwszy, a teraz nie wiem co z nim zrobić.
Nie lubię melonów, bo mi się potem ogórkiem odbija
Ale dla tych, którzy mają pod dostatkiem fasolki szparagowej polecam:
Roladki z fasolką szparagową
w sumie w tym wątku się chyba jeszcze nie wypowiadałam
,ale to za sprawą,że nie jestem zbytnio dobra w gotowaniu
. Właśnie z nudy piekę ciasto z wiśniami z ogródka,mam nadzieję,że coś z tego wyjdzie
ps.Dimashq skąd ja to znam
Ja też nie jestem typem masterchefa, ale cytrynowca to ja potrafię takiego zrobić, że ciężko mi się z innymi jest nim dzielić. Do tego kawka i deserek jak z Hiltona
szkoda,że trochę ucichł temat,ale mam nadzieję,że jeszcze się rozwinie
właśnie robię ciasto marchewkowe